iOS 8 Beta İncelemesi: Tam Çözüm

03 Haz 2014 Sal 20 yorum

Bu gece indirilmeye sunulan iOS 8'in ilk betasını inceliyorum.

Apple'ın yeni mobil işletim sistemi iOS 8'in ilk betası bugün geliştiriciler için indirilmeye sunuldu. Sadece UDID kayıtlı cihazlara kurulabilen iOS 8 Beta 1'i iPhone 5'e kurdum. Şayet UDID kaydınız yoksa etkinleştirme ekranını geçemiyorsunuz. O yüzden deneme amaçlı dahi olsa kaydınız yoksa yüklemeyin.

Etkinlikten görüntüler ve iOS 8'in tanıtılan özellikleri için buraya tıklayabilirsiniz. Şimdi bu özellikleri ekran görüntüleriyle birlikte paylaşıyorum.

Etkinleştirme Hatası:

Kurulumdan sonra aşağıdaki görüntüyü alıyorsanız iki seçeneğiniz var, ya UDID kaydınızı yaptıracaksınız ya da iOS 7'ye geri döneceksiniz.


Yolun sonu.

İlk Görünüm:

Cihazın (iPhone 5) akıcılığında iOS 7'ye göre pek farklılık bulunmuyor. AppStore bağlantısı aşırı yavaş geldi. Ufak tefek takılmalar mevcut fakat abartılacak kadar değil.


Yeni duvarkağıdı..

Favori Kişiler:

Ana tuşa (Home) iki kez basıldığında favori kişileriniz ve son görüştüğünüz kişiler uygulamaların üzerinde gösteriliyor. Kişi ismine dokunarak sesli arama, FaceTime görüşmesi yapabiliyor ve mesaj gönderebiliyorsunuz.


Favori kişilere heryerden erişim...

Bildirim Merkezi:

Bildirim merkezi üç sekmeden iki sekmeye indirilmiş, Bugün ve Bildirimler şeklinde. Artık gelen bildirimler ile etkileşime geçilebiliyor. Örneğin yeni gelen bir e-postayı anında okundu olarak işaretleyebilir veya silebilirsiniz. Aynı şekilde bir Facebook durumunu beğenebilir, gelen bir mesajı yanıtlayabilirsiniz.

Bildirim merkezine SportsCenter gibi çeşitli araçlar da eklenebiliyor.

Yeni Duvarkağıtları:

iOS birkaç farklı duvarkağıdı ile birlikte geliyor. Fakat hareketli duvarkağıtlarında değişiklik bulunmuyor.

Aile Paylaşımı:

Bu özelliği henüz denemedim fakat AppStore'a girişte direk sordu. Dener denemez yazıyı güncelleyeceğim.

Detaylı Pil Kullanım Durumu:

Hangi uygulama cihazın pilinin yüzde kaçını kullanmış, tıpkı Android işletim sisteminde olduğu gibi detaylı bir şekilde gösteriliyor.

Siri:

22 yeni dikte desteği eklenen Siri artık doğrudan ses ile aktif hale getirilebiliyor. Elbette bu özellikle sadece güç adaptörü bağlı iken çalışıyor. Ayrıca Siri açıldığında Türkçe konuşmaları da metne çevirebiliyor. Bu şekilde konuşmadan metne çevirme işleminin tüm uygulamaları kapsıyor olması çok güzel bir özellik.

Siri kendisine dinlettiğiniz müzik parçasına ait bilgileri de görüntüleyebiliyor.


Artık Türkçe dikte seçeneği var.

Bug Reporter:

Bu uygulama iOS 8'de yer alan hataları bildirmek için hazırlanmış. Oturum açma ekranında beklediği için deneme fırsatım olmadı.

Siyah/Beyaz Erişebilirlik Seçeneği:

Daha önce yoktu diye hatırladığım Grayscale seçeneği iPhone'u tamamen gri bir arayüze büründüren bu özellik eklenmiş.

Yeni Yakınlaştırma (Zoom) Seçenekleri:

Erişebilirlik ayarları içerisinde bulunan Yakınlaştırma (Zoom) ayarı için birçok seçenek yer alıyor. Ekranın tamamını büyetebildiğiniz gibi boyutunu kendinizin belirleyeceği bir çerçeveyi de kullanabiliyorsunuz. Ayrıca büyütme sırasında renkleri ters çevirebilir veya siyah/beyaz olarak da ayarlayabiliyorsunuz.

Mesajlaşma:

Etkinlikte anlatılan ses ve video gönderme olayı sanırım iMessage için geçerli çünkü bu seçenekleri göremedim. Konum gönderme ve paylaşımı seçeneği ise mevcut.

Artık mesajlar belirlen süre dolduğunda otomatik olarak hafızadan siliniyor.


Otomatik mesaj silme.

Daha önce var olduğunu hatırlamıyorum fakat mesajlara fotoğraf eklerken fotoğrafın önizlemesi gösteriliyor ve tek dokunmayla fotoğraf ekleniyor.

E-posta:

E-postaları okurken soldan kaydırma seçenenği eklenmiş.Bu şekilde mesajı okundu/okunmadı olarak işaretliyebiliyorsunuz. Ayrıca sağdan kaydırma kısmına da Bayrak Ekle seçeneği konmuş.

Kamera:

Time-Lapse özelliği ile sıralı çekim yapabiliyor. Çekim tıpkı video çekimi gibi yapılıyor. Ayrıca fotoğraf çekiminde 3 ve 10 saniye şeklinde zamanlama seçenekleri mevcut.

Ayrıca Kamera uygulasında fotoğraf çekerken elle odaklanma sonrasında Pozlama (Exposure) ayarını yapabiliyorsunuz. Bunun için elle odaklama yaptıktan sonra odaklama kutucuğunun sağındaki ışık simgesi üzerinde parmağınızı aşağı/yukarı kaydırmak yeterli oluyor.

Fotoğraflar:

Fotoğraflarda Işık ve Renk başlığı altında çeşitli düzenlemeler yapılabiliyor. Bir de artık beğendiğiniz fotoğrafları kalp simgesine dokunarak favori olarak işaretleyebiliyorsunuz.


Fotoğraflar favorilere ekleyebiliyorsunuz.

Seçtiğiniz bir fotoğraf ile yapılacak işlemlerin sırasını kullanım sıklığınıza göre değiştirmek de mümkün. Bu işlemi sürükle/bırak ile yapabileceğiniz gibi Fazlası düğmesine tıklayarak da gerçekleştirebiliyorsunuz.

Artık silinen fotoğraf ve videolar cihaz üzerinde Son Silinenler adlı albümde saklanıyor.

 

Spotlight Araması:

Spotligth araması geliştirilmiş. Artık AppStore içerisinde, sinemalarda, haritalarda vs. arama da yapabiliyor.

Safari:

iPhone'un web tarayıcı yazılımı Safari artık masaüstü web sitelerini de görüntüleyebiliyor. Şayet bir internet sitesini mobil görünümünde değil de masaüstü görünümünde gezinmek isterseniz bu seçeneği kullanabiliyorsunuz. Ayrıca Safari artık en sık gezilen internet sayfalarını da favoriler ekranın altı kısmında listeliyor. Beğenilen siteleri favorilere ekleme işlemi de kolaylaştırılmış.

Ayarlar bölümüne ise Hızlı Web Sitesi Arama ve Spotlight Önerileri seçenekleri eklenmiş.

Safari'de Özel taramaya geçildiğinde eskiden açık sayfaların tamamı kapatılıyordu. Artık sayfalar kapatılmıyor. Özel taramadan çıktığınızda normal gezintinize devam edebiliyorsunuz.

iBooks:

iBooks artık iOS ile birlikte yüklü olarak geliyor. 

Sağlık:

Sağlık uygulamasını henüz tam kullanmadığım/kullanamadığım için sadece ekran görüntülerini paylaşıyorum.

 

Konum Paylaşma:

Mesajlar ve Arkadaşlarımı Bul gibi uygulamalarda konum bilgisini paylaşmak için bu seçenek getirilmiş. Ayrıca burada konumuzu paylaştığınız kişiler de gösteriliyor.

iPhone'umu Bul / iPad'imi Bul

Pil seviyesi kritik düzeye ulaştığında cihazınızın son konumu Apple sunucularına gönderiliyor. Böylelikle şarjı bitmeden önce telefon veya tabletiniz en son nerede kullanılmış öğrenebiliyorsunuz. Gayet kullanışlı bir özellik olmuş.

Konum Servisleri:

Her uygulama için konum bilgisini hangi durumlarda kullanabileceği seçeneği sunulmuş. 

3. Parti Klavyeler:

iOS 8 SwiftKey ve Swype gibi harici klavyeleri destekleyecek. Bu klavyeler sistemle tümleşik olarak çalışacak.

QuickType:

Yazacağınız olası sonraki kelimeyi tahmin eden bu özellik ile daha hızlı metin girdisi yapabiliyorsunuz. "Çay mı içelim kahve mi?" diye bir mesaj aldığınızda size doğrudan çay ve kahve kelimeleri öneriliyor.

14 dil desteği bulunan QuickType özelliği maalesef Siri'de olduğu gibi Türkçe desteğine sahip değil.

Ekran Parlaklığı Ayaları:

Kontrol merkezinden ekran parlaklığını ayarlarken kontrol merkezinin üst kısmında kalan alanın üzerine gelen gölge kaldırılıyor. Böylelikle daha net bir şekilde parlaklık ayarlanabiliyor.

 

Küçük Değişiklikler / Gözden Kaçanlar:

Klavye ayarlarına Donanım Klavyesi seçeneği gelmiş.

Kaldırılacağı söylenen GameCenter hala yüklü olarak geliyor.

iCloud Fotoğraf Kütüphanesi özelliği ile her çekilen fotoğraf bulut depolama alanına yükleniyor.

iCloud ayarlarına Beni E-postayla Ara seçeneği eklenmiş. Başkalarının sizi Apple kimliğiniz ile bulmasına olanak sağlayan uygulamalar burada listeleniyor. Apple kimliğiniz ile size ulaşmaya çalışan kişiler sadece ad ve soyadınızı görüntüleyebiliyor.

Daha önceden farketmemiş olabilirim, Notlar uygulamasına metnin yanı sıra fotoğraf da eklenebiliyor.

Şu an için yok fakat AppStore'da geliştiriciler uygulamaya ait ekran görüntülerinin yanı sıra videolar da ekleyebilecek.

Hava Durumu uygulamasına hava koşulları hakkında detaylı bilgiler eklenmiş.

 

Bilinen Sorunlar / Karşılaşılan Hatalar:

Ayarlarda geri dönüldüğünde kaydırma çubuğu en üste geliyor. 

Ana tuşa iki kez basıldığında açılan bölümde Hızlı Arama/Son Kullanılanlar metinleri birbirine çok yakın gözüküyor.

Şimdiye kadar bir kez cihaz kendiliğinden yeniden başladı. Bu hata bildirim çubuğunu aşağı çekerken oluştu.

Buradaki yeni yazımda karşılaştığım sorunların güncel listesini bulabilirsiniz.

 

iOS 8 Ne Zaman Gelecek?

Etkinlikte iOS 8 ve MacOS Yosemite güncellemesinin sonbahar aylarında geleceği beliritildi.

iOS 8 Hangi Cihazları Destekleyecek?

iOS 8 aşağıdaki tüm cihazlara geliyor.

  • iPhone 4S
  • iPhone 5/5c/5s
  • iPod Touch 5.Nesil
  • iPad2/3/4/Air
  • iPad Mini/Retina

iOS 8 Beta'yı Yüklemeli Miyim?

Şu an tüm uygulamaların çalışabilirliği, sistemin ne kadar stabil olduğunu deneyemediğim için yüklemek için biraz beklemeniz gerektiğini söylemem daha doğru olur. Ayrıca henüz çevirileri de bitmemiş durumda, İngilizce bilmiyorsanız sıkıntı da yaşayabilirsiniz.

İlk beta, kapalı betaya göre daha çok kişi tarafından test edildiğinden günlük kullanım için ikinci betayı beklemenizi öneririm. iOS 8 Beta 2 en geç bir ay içerisinde gelecektir. Apple genellikle her iki haftada bir yeni beta sürüm hazırlıyor.

iOS 8 Beta'yı Nasıl Yükleyeceğim?

Cihazınıa uyumlu IPSW dosyasını internetten kolaylıkla bulabilirsiniz. Daha sonra iTunes aracılığı ile SHIFT+Güncelle düğmesine basarak cihazınıza iOS 8'i 10-15 dakika gibi bir sürede yükleyebilirsiniz. Yüklemeden önce yedek almayı unutmayın.

iOS 8 Beta'dan iOS 7'ye Geri Dönebilir Miyim?

Bu bir beta sürüm olduğu için dilediğiniz an geri dönebilirsiniz. Yalnız şunu unutmayın, iOS 8 Beta'da aldığınız yedekleri iOS 7'ye aktaramazsınız.

39473 kez okundu.

20 Yorum Var

  1. Kader demiş ki

    eşimin kurdurttugu bir site var o sitede Değişiklikler yapmak istiyorum fotoğraf ve bazı notlar koymak istiyorum nasıl Yaparım hangi programı yüklemem gerek nasıl olacak anlatırsanız mutlu olurum şimdiden teşekkür ederim

    • Ahmet Soyarslan demiş ki

      Bir FTP yazılımı ile dosyaları bilgisayarınıza çekin. Basit bir HTML düzenleyici ile dosyalarda değişiklik yapabilirsiniz. Galeri içinse hazır fotoğraf galerileri kullanabilirsiniz.

  2. selman demiş ki

    slm kolay gelsin ios 8 yükledim iclod yedeklemiştimmm fotagraflar yok oldu lütfen yardımcı olurmusunuz

  3. Kevserb demiş ki

    Meraba ben iclouda resimlerimi yedekledim ve ios8 yükledim fakat şuan hiçbiri yok ne yapabilirim delircem ya lütfen yardımmm

  4. Serhat demiş ki

    Siri menusu bende çıkmıyor. IOS8 beta 2 kurdum hicbir menü altında bulamadım siriyi. Nereye kayboldu?

  5. Harun AKSOY demiş ki

    Hocam UDID kaydi için yardımcı olabalecek birisi var mı acaba ?

    • Ahmet Soyarslan demiş ki

      GittiGidiyor'da UDID kelimesini arayabilirsiniz. Orada 2.5-10 TL arasında bir fiyata yapıyorlar hemen.

  6. mücahit karahan demiş ki

    çok güzel olmuş gercekten peki bu arada ŞARJ durumu ios 7 ye göre nasıl aceba ??

  7. Onur Mutlu demiş ki

    Çok teşekkür ederim. Kardeşim bir takım uygulamalar bulmuş. Zorunlu olarak iOS 7 istiyor. Hatta Apple bunun için geliştiricileri uyardı. Onun için çoğu uygulamanın en güncel sürümü iOS 7 ile birlikte çalışıyor. iOS 6 olanlar ise uygulamaların eski sürümüne sahip olabiliyorlar. Jailbreak işlemini yapmadım ama yapan bir arkadaşım var. İçinde iOS 6 olmasına rağmen çok iyi çalışmıyor. Kapandığını gördüm kendi kendine. Hem şöyle bir durum söz konusu daha var: iPhone 4s'den beridir Apple hep çift çekirdekli telefon kullandı. iOS 8'in gerçek sürümünde iPhone 4s'in zorlanacağını zannetmiyorum. Kardeşim telefonunu çok seviyor ve değiştirmek istemiyor. Eline tam oturuyor ve çok rahat kullanabiliyor. Daha kaç sene kadar kullanabilir elindekini? 2 yıldır kullanıyor onu çünkü. Benim elimde de iPhone 5s var. Ben bunu daha 5 sene kullanıcam kısmetse.

    • Ahmet Soyarslan demiş ki

      iOS 7'yi tüm betalarından 7.1.1 sürümüne kadar iPhone 4S'te kullandım. Sonra iPhone 5'e geçtim ve şunu kesinlikle söyleyebilirim. iOS 7 iPhone 4S'te kasıyor. Abartılacak kadar değil fakat iOS 6'daki akıcılıktan eser yok.

      iPhone 4'te denemedim ama iOS 7'ye geçenler pişman. Şimdi de 4S kullanıp iOS 8'e geçenler pişman olacak diye düşünüyorum. Apple'ın telefonları sağlam arkasından duruyor fakat yeni modelleri satmak için eskilerini öldürmek gerekiyor. Bunu da iOS'un yeni sürümlerini eski cihazlarda yavaş çalıştırarak yapıyor.

      Aslına bakarsanız iOS 6 ile 7 arasından sistemi zorlayacak bir özellik bulunmuyor. Hatta gölgelendirmeler, yansımalar vs. tamamen devre dışı. Yani iOS 7 mantıken daha akıcı çalışması gerekirken öyle değil..

      iOS 8'e gelirsek.. Eğer ki Apple iOS 7'yi güzel bir şekilde optimize ederek iOS 8 şeklinde sunarsa işler değişebilir. O zaman iOS 8, eski akıcılığına geri döner. Ama bu konuda hiç ümitli değişlim açıkcası.

      iPhone 4S'i ne kadar süre kullanacağı tamamen uygulamaların iOS 6 desteğine bağlı. Uygulama geliştiriciler iOS 8'in SDK'sında yer alan özellikleri uygulamalarında kullanmak isteyeceklerdir. Hal böyle olunca ister istemez yeni ve güncel uygulamalar iOS8'e sahip olmayı gerekli kılacaktır.

      Jailbreak işlemi sistem kararlılığına zarar verdiği için cihazdan değişik tepkiler alabilirsiniz. iPhone 4S'te iOS 6 üzerinden Jailbreak yaptım. Sisteme müdahale etmek güzel oluyor ama bir süre sonra stabilitenin öneminin farkına varıyorsunuz.

  8. Onur Mutlu demiş ki

    OS X Yosemite Beta incelemesi ne zaman gelecek? iOS 8'in iPhone 4s'deki performansı nasıl? Kardeşim iPhone 4s kullanıyor ama iOS 6.1.3'de kalmak istedi. Çok daha hızlı olduğu için. iOS 7.1.1 nasıl performans veriyor iPhone 4s'te? Bunları şu yüzden soruyorum: iOS 8 iPhone 4s'in son güncellemesi olacak. iPhone 4 gibi büyük bir performans kaybı yaşamaz değil mi iPhone 4s?

    • Ahmet Soyarslan demiş ki

      iOS 8 Beta 1 performansı için şu an konuşmak yanlış olur. Günlük kullanım için iyi değil. Ara sıra cihaz kapanıp açılıyor/uyanmıyor vs.

      iPhone 4S'te deneme fırsatım olmadı. Ama size tavsiyem iOS 6'da kalmanız yönünde olacak. Apple iOS 7'yi iPhone 4 için sundu fakat aslında bunu iPhone 4'ü bitirmek için yaptı. Yani iOS 7'li bir iPhone 4 kullanışlı olmayacağından kullanıcılar üst modellere yönlendirilecek.

      Aynı durum şu an iPhone 4S'te iOS 8 ile yapılacak. Zaten iOS 7.1.1 dahi verimli çalışmıyor 4S modelinde. iOS 8 ile iPhone 4S devri de bitecektir.

      Kesinlikle yükseltmemenizi öneririm. iPhone 5 ve üzeri cihaz sahibi kişiler yükseltebilir. iOS 6'da kaldığınızda çok da birşey kaçırmayacaksınız emin olun. Zorunlu olarak iOS 7 şartı koşan uygulamalara rastlamadım henüz. Ayrıca Jailbreak işlemi şu an 7.1.1 ve 8 Beta sürümlerinde yapılamıyor.

      OSX Yosemite Beta sürümünü Mac bilgisayarım olmadığı için sanal makinede inceleyebilirim. Fakat önceki sürümleri pek kullanmadığım için bu inceleme pek detaylı olmayacaktır.

  9. Kerem demiş ki

    Sağlık Uygulaması İpad Mini'ye de gelecek mi?

    • Ahmet Soyarslan demiş ki

      Health, Passbook ve Bug Reporter şu an iPad'de bulunmuyor. Sadece iBooks yüklü olarak geliyor iOS 8 ile. iPad mini için de aynı durum geçerli olur.

  10. Hakan Özkaya-fullHD demiş ki

    Valla siriye 22 dil getirip türkçeyi getirmiyorsa , ios 8 i salla ios 22 bile çıksa bi m.ka yaramaz....



Yorum Yazın