iOS 8 İncelemesi: Tam Çözüm

17 Eyl 2014 Çar 74 yorum

En gelişmiş mobil işletim sistemi olarak tanıtılan iOS 8'i inceleyim.

İlk Görünüm:

Öncelikle iOS 8'e yükselttiğinizde cihazda yepyeni bir işletim sistemi ile karşılaşmıyorsunuz. Güncelleme görsel alanda çok yenilik sunmuyor. iOS 6'dan iOS 7'ye geçiş gibi değil. Fakat akıcılık yönünde gelişmeler mevcut.


Yeni duvarkağıdı..

Favori Kişiler:

Ana tuşa (Home) iki kez basıldığında favori kişileriniz ve son görüştüğünüz kişiler uygulamaların üzerinde gösteriliyor. Kişi ismine dokunarak sesli arama, FaceTime görüşmesi yapabiliyor ve mesaj gönderebiliyorsunuz.


Favori kişilere heryerden erişim...

Dilerseniz Mail, Kişiler ve Takvimler ayarlarına girerek uygulama değiştiricide görünecek kişileri belirleyebilirsiniz.

Bildirim Merkezi:

Bildirim merkezi üç sekmeden iki sekmeye indirilmiş, Bugün ve Bildirimler şeklinde. Artık gelen bildirimler ile etkileşime geçilebiliyor. Örneğin yeni gelen bir e-postayı anında okundu olarak işaretleyebilir veya silebilirsiniz. Aynı şekilde bir Facebook durumunu beğenebilir, gelen bir mesajı yanıtlayabilirsiniz.

Bildirim merkezine SportsCenter gibi çeşitli araçlar da eklenebiliyor.

Yeni Duvarkağıtları:

iOS yepyeni birçok duvarkağıdı ile birlikte geliyor. Fakat hareketli duvarkağıtlarında değişiklik bulunmuyor.

Aile Paylaşımı:

iCloud ayarlarına Aile Paylaşımı ayarı geldi. Bu seçenek ile bir cihazda satın aldığınız uygulama, müzik ve videoları diğer cihazlarınızla paylaşabiliyorsunuz. Ayrıca diğer aile bireylerinin satın alma işlemlerini denetleyebiliyorsunuz.

Detaylı Pil Kullanım Durumu:

Hangi uygulama cihazın pilinin yüzde kaçını kullanmış, tıpkı Android işletim sisteminde olduğu gibi detaylı bir şekilde gösteriliyor.

Siri:

22 yeni dikte desteği eklenen Siri artık doğrudan ses ile aktif hale getirilebiliyor. Elbette bu özellikle sadece güç adaptörü bağlı iken çalışıyor. Ayrıca Siri açıldığında Türkçe konuşmaları da metne çevirebiliyor. Bu şekilde konuşmadan metne çevirme işleminin tüm uygulamaları kapsıyor olması çok güzel bir özellik.

Siri kendisine dinlettiğiniz müzik parçasına ait bilgileri de görüntüleyebiliyor.


Artık Türkçe dikte seçeneği var.

 

Siyah/Beyaz Erişebilirlik Seçeneği:

Daha önce yoktu diye hatırladığım Gri Tonlu seçeneği iPhone'u tamamen gri bir arayüze büründüren bu özellik eklenmiş.

Yeni Yakınlaştırma (Zoom) Seçenekleri:

Erişebilirlik ayarları içerisinde bulunan Büyütme ayarı için birçok seçenek yer alıyor. Ekranın tamamını büyetebildiğiniz gibi boyutunu kendinizin belirleyeceği bir çerçeveyi de kullanabiliyorsunuz. Ayrıca büyütme sırasında renkleri ters çevirebilir veya siyah/beyaz olarak da ayarlayabiliyorsunuz.

Mesajlaşma:

Etkinlikte anlatılan ses ve video gönderme olayı sanırım iMessage için geçerli çünkü bu seçenekleri göremedim. Konum gönderme ve paylaşımı seçeneği ise mevcut.

Artık mesajlar belirlen süre dolduğunda otomatik olarak hafızadan siliniyor.


Otomatik mesaj silme.

Daha önce var olduğunu hatırlamıyorum fakat mesajlara fotoğraf eklerken fotoğrafın önizlemesi gösteriliyor ve tek dokunmayla fotoğraf ekleniyor.

E-posta:

E-postaları okurken soldan kaydırma seçenenği eklenmiş.Bu şekilde mesajı okundu/okunmadı olarak işaretliyebiliyorsunuz. Ayrıca sağdan kaydırma kısmına da Bayrak Ekle seçeneği konmuş.

E-postaları sağa veya sola çektiğinizde gerçekleşmesini istediğiniz eylemleri de kendiniz belirleyebiliyorsunuz.

Kamera:

Hızlı Çekim özelliği ile hızlı videolar çekebiliyorsunuz. Örneğin trafikte araçların akışını ya da bulutların hareketlerini bu şekilde videoya alabilirsiniz.

Ayrıca Kamera uygulasında fotoğraf çekerken elle odaklanma sonrasında Pozlama (Exposure) ayarını yapabiliyorsunuz. Bunun için elle odaklama yaptıktan sonra odaklama kutucuğunun sağındaki ışık simgesi üzerinde parmağınızı aşağı/yukarı kaydırmak yeterli oluyor.

Fotoğraflar:

Fotoğraflarda Işık ve Renk başlığı altında çeşitli düzenlemeler yapılabiliyor. Bir de artık beğendiğiniz fotoğrafları kalp simgesine dokunarak favori olarak işaretleyebiliyorsunuz.


Fotoğraflar favorilere ekleyebiliyorsunuz.

Seçtiğiniz bir fotoğraf ile yapılacak işlemlerin sırasını kullanım sıklığınıza göre değiştirmek de mümkün. Bu işlemi sürükle/bırak ile yapabileceğiniz gibi Fazlası düğmesine tıklayarak da gerçekleştirebiliyorsunuz.

Artık silinen fotoğraf ve videolar cihaz üzerinde Son Silinenler adlı albümde saklanıyor. Son Silinenler albümündeki öğeler ise yaklaşık 40 gün sonra otomatik olarak cihazdan kaldırılıyor. Öğelerin kaldırılmasına kaç gün kaldığı da gösteriliyor.

 

Spotlight Araması:

Spotligth araması geliştirilmiş. Artık AppStore içerisinde, sinemalarda, haritalarda vs. arama da yapabiliyor. Ayrıca Spotlight ekranının açılışıdaki takılma tamamen giderilmiş.

Safari:

iPhone'un web tarayıcı yazılımı Safari artık masaüstü web sitelerini de görüntüleyebiliyor. Şayet bir internet sitesini mobil görünümünde değil de masaüstü görünümünde gezinmek isterseniz bu seçeneği kullanabiliyorsunuz. Ayrıca Safari artık en sık gezilen internet sayfalarını da favoriler ekranın altı kısmında listeliyor. Beğenilen siteleri favorilere ekleme işlemi de kolaylaştırılmış.

Ayarlar bölümüne ise Hızlı Web Sitesi Arama ve Spotlight Önerileri seçenekleri eklenmiş.

Safari'de Özel taramaya geçildiğinde eskiden açık sayfaların tamamı kapatılıyordu. Artık sayfalar kapatılmıyor. Özel taramadan çıktığınızda normal gezintinize devam edebiliyorsunuz.

iBooks:

iBooks artık iOS ile birlikte yüklü olarak geliyor. 

Sağlık:

Sağlık uygulaması cihaz sahibine ait birçok bilgiyi içeriyor. Beslenmeden uyku zamanına, vücut ölçülerinden fitness bilgilerine kadar birçok veri mevcut. Ayrıca Tıbbi Kimlik ile acil durumlar aranacak kişileri belirleyebiliyor, kan grubu, organ bağışı gibi bilgilerinizi saklayabiliyorsunuz.

 

 

Yeni İpuçları Uygulaması:

iOS 8 işletim sisteminin kullanımına dair ipuçları veren uygulama eklenmiş.
 
 
Ekran ve Parlaklık:

Eskiden Duvarkağı ve Parlaklık şeklinde bulunan ayarlar birbirinden ayrılmış durumda. Ekran parlaklığı, metin büyüklüğü ve kalınlığı seçeneği de Ekran ve Parlaklık ayarı içerisinde yer alıyor.
Kontrol Merkezi:
 
Kontrol merkezindeki simgelerin kenarlık çizgileri kaldırılmış ve aktif olduklarındaki vurgu şekli değiştirilmiş. Parlaklık, AirDrop ve AirPlay ayarlarına ait çerçeveler de aynı şekilde kaldırılıp sadece arkaplanı biraz daha koyulaştırılmış. 3G ve Konum Servislerini açıp kapatma bağlantılarına yine yer verilmemiş.
 

Konum Paylaşma:

Mesajlar ve Arkadaşlarımı Bul gibi uygulamalarda konum bilgisini paylaşmak için bu seçenek getirilmiş. Ayrıca burada konumuzu paylaştığınız kişiler de gösteriliyor.

iPhone'umu Bul / iPad'imi Bul

Pil seviyesi kritik düzeye ulaştığında cihazınızın son konumu Apple sunucularına gönderiliyor. Böylelikle şarjı bitmeden önce telefon veya tabletiniz en son nerede kullanılmış öğrenebiliyorsunuz. Gayet kullanışlı bir özellik olmuş.

Her Uygulama için Standart Seçenekler:

Her uygulama için standart seçenekler getirilmiş. Gizlilik ve Arkaplanda Uygulama Yenile seçenekleri tüm uygulamaların ayarlarında yer alyor. 

HandOff ve Önerilen Uygulamalar:

iOS 8, Mac bilgisayarınızda başlattığınız bir göreve iPad veya iPhone'nunuzda devam etmenizi sağlayan HandOff isimli yeni bir özellikle geliyor. Ayrıca kilit ekranında cihazın bulunduğu konuma göre uygulama önerileri de sunuluyor.

Uygulama Bildirimleri:

Uygulama bildirimlerinin yönetimi kolaylaştırılmış. Bildirimlere İzin Ver seçeneği ile uygulamaya ait tüm bildirimleri açıp/kapatmak mümkün.

3. Parti Klavyeler:

iOS 8 SwiftKey ve Swype gibi harici klavyeleri destekliyor. Bu klavyeler pek yakında AppStore üzerinden indirilmeye sunulacak.

QuickType:

Yazacağınız olası sonraki kelimeyi tahmin eden bu özellik ile daha hızlı metin girdisi yapabiliyorsunuz. "Çay mı içelim kahve mi?" diye bir mesaj aldığınızda size doğrudan çay ve kahve kelimeleri öneriliyor.

14 dil desteği bulunan QuickType özelliği maalesef Siri'de olduğu gibi Türkçe desteğine sahip değil.

Ekran Parlaklığı Ayarları:

Kontrol merkezinden ekran parlaklığını ayarlarken kontrol merkezinin üst kısmında kalan alanın üzerine gelen gölge kaldırılıyor. Böylelikle daha net bir şekilde parlaklık ayarlanabiliyor.

 

Küçük Değişiklikler / Gözden Kaçanlar:

Klavye ayarlarına Donanım Klavyesi seçeneği gelmiş.

Kaldırılacağı söylenen GameCenter hala yüklü olarak geliyor.

iCloud Fotoğraf Kütüphanesi özelliği ile her çekilen fotoğraf bulut depolama alanına yükleniyor.

iCloud ayarlarına Beni E-postayla Ara seçeneği eklenmiş. Başkalarının sizi Apple kimliğiniz ile bulmasına olanak sağlayan uygulamalar burada listeleniyor. Apple kimliğiniz ile size ulaşmaya çalışan kişiler sadece ad ve soyadınızı görüntüleyebiliyor.

Daha önceden farketmemiş olabilirim, Notlar uygulamasına metnin yanı sıra fotoğraf da eklenebiliyor.

Şu an için yok fakat AppStore'da geliştiriciler uygulamaya ait ekran görüntülerinin yanı sıra videolar da ekleyebilecek.

Hava Durumu uygulamasına hava koşulları hakkında detaylı bilgiler eklenmiş.

Hava durumu bilgisi artık Yahoo'dan değil The Weather Channel'dan alınıyor.

Mesajlara Dinlemek için Yaklaştır seçeneği gelmiş. Bu seçenek ile gelen sesli mesajları dinleyip anında sesli mesaj ile yanıt verebiliyorsunuz.

 

iOS 8 Hangi Cihazları Destekliyor?

iOS 8 aşağıdaki tüm cihazlara yüklenebiliyor.

  • iPhone 4S
  • iPhone 5/5c/5s
  • iPhone 6/6 Plus
  • iPod Touch 5.Nesil
  • iPad2/3/4/Air
  • iPad Mini/Retina

 

iOS 8'i Nasıl Yükleyeceğim?

Güncelleştirmeyi yukarı belirtilen cihazlarda Ayarlar - > Genel -> Yazılım Güncelleme yolunu takip ederek cihaz üzerinden yükleyebilirsiniz.

Diğer bir seçenek de cihazınıza uyumlu IPSW dosyasını internetten indirdikten sonra iTunes aracılığı ile SHIFT+Güncelle düğmesine basarak yüklemek.

Yüklemeden önce yedek almayı unutmayın.

 

iPhone 4S'ime iOS 8'i Yüklemeli Miyim?

Bu sorunun cevabını yeni yazımda bulabilirsiniz. Okumak için tıklayın.

 

iOS 8'den iOS 7'ye Geri Dönebilir Miyim?

iOS 8'den iOS 7'ye geri dönüş yapmanız mümkün değildir. İmzalar kapanmadan belki bir şansınız olabilir, o da kısa bir süreliğine.

 

Yeni özellikleri keşfettikçe yazıyı güncelleyeceğim. Takipte kalın.

69810 kez okundu.

74 Yorum Var

  1. Figen demiş ki

    İphone 6s olus kullanıyorum sildiğim fotoğraflar son silinenlerde saklanmıyor anında silinip kayboluyor nasıl düzeltebilşrim

  2. Efdal demiş ki

    iPhone 4s kullanıyorum telefonumda sadece biri aradığı Zaman ses çıkıyor onun dışında video izlerken vs. Herhangi birşeyde ses çıkmıyor. Bu neden olabilir

  3. Sude35 demiş ki

    Daha önce silip fakat spottlight aramasında çıkan mesajlardan nasıl kurtulabilrim

  4. Kaplan demiş ki

    İ phone 6 kullanıyorum ekranımın altındaki barı Şeffaf nasıl yapabilirim

  5. bülent demiş ki

    Merhaba;

    6 kullanıyorum facetime ikonu kayboldu sınırlama parolası istiyor fakat parolam hiç olmadı

    • Ahmet Soyarslan demiş ki

      Uygulamayı gizlemişsiniz. Sınırlama parolasına ihtiyacınız var maalesef.

  6. bülent demiş ki

    Merhaba;

    6 kullanıyorum facetime ikonu kayboldu sınırlama parolası istiyor fakat parolam hiç olmadı

  7. Fatih demiş ki

    Cvp vermediniz yardimci olursaniz sevinirim

  8. Fatih demiş ki

    Meraba
    İphone buldan bakildiginda mail gelmiyor butun ayarlara baktim bi sıkıntı yok bunu nasil yapabilirim

  9. melis demiş ki

    Messenger daki kişilerin telefon numarası ben yüklemediğim halde rehberimde görünüyor nedeni ne olabilir ve nasıl sileblirim ?

  10. Neşe demiş ki

    teşekkür ederm peki iTunes ile nasl yükleme yapabilrm

    • Ahmet Soyarslan demiş ki

      Müzikler kısmına sürükleyip bırakın parçalarınızı ve eşzamanlama yapın.



Yorum Yazın