LG 34 inç 34UC98 Curve Ultra Wide Monitör İncelemesi

16 Eki 2016 Paz 4 yorum

CES 2016 fuarında tanıtılan LG kavisli ekran monitörüne yakından bakalım.

4K monitörlerin giderek yaygınlaşması, ekran kartlarının güçlenmesi, oyunların daha yüksek çözünürlükleri desteklemesi ile FullHD monitörler yavaş yavaş önemini yitirmeye başladı. Yeni nesil ekran kartlarından giriş seviyesi olanlar dahi artık FullHD görüntülerin çok rahat bir şekilde üstesinden gelebiliyor, bu da daha fazla detay, netlik ve kalite isteyen kullanıcıları daha üst seviye bir monitör almaya teşvik ediyor.

Her ne kadar 4K monitörler daha fazla piksel ve detay sunsalar da, ben tercihimi ultra geniş ekrandan yana yaptım. Çünkü bu ekranların sahip olduğu çözünürlük oyunlarda daha geniş görüntü alanı sağlıyor. Bu incelememde LG'nin yeni nesil monitörlerinden olan 34UC98 modeline göz atacağız.

Bu yılın başında Las Vegas'ta düzenlenen CES 2016 fuarında tanıtılan monitör, 34" ekran genişliğine sahip, bu da köşeden köşeye yaklaşık 87cm'ye denk geliyor. 3440x1440 piksel çözünürlük sunan monitör keskin bir kavisli yapıya sahip. Bu kavis, diğer kavisli ekranlı monitörlerden 2 kat daha kıvrımlı. Öyle ki monitörü ilk kullanmaya başladığınızda ekrandaki düz çizgiler size eğriymiş gibi gözüküyor. Daha önce kullandığım, yine kavisli ekrana sahip LG 34UC97 modelinde, kavisli olmasının görüntü üzerindeki etkisi hiç hissedilmiyordu. Tabi bu duruma bir süre sonra alışıyorsunuz ve çizgileri tekrar düz görmeye başlıyorsunuz.

Monitörün LG tarafından açıklanan önemli özelliklerini bir göz atalım.

Ekran Boyutu 34"
Panel Tipi IPS
Görüntü Oranı 21:9
Çözünürlük QHD 3440X1440
Parlaklık 300 nit
Tepkime Süresi (GTG)       5 ms
Pixel Aralığı 10bits
Renk Skalası sRGB 100%
Görüş Açısı 178° / 178° (CR≥10)
FreeSync Var (DP 55~75Hz)
Black Stabilizer Var
USB 3.0 Var (2 adet)
Hoparlör 7W X 2
HDMI Var (2 adet)
Thunderbolt Var (2 adet)
DisplayPort Var (1 adet)
Ekran Tazeleme Hızı 75Hz
Yükseklik Ayarı Var

Monitörün diğer tüm özelliklerine LG Türkiye sayfasından buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Monitörün yabancı sitelerde onlarca incelemesi mevcut, ülkemizde ise "ilk kullanıcı incelemesini" ben gerçekleştiriyorum sanırım. Genel özelliklerine değindikten sonra ekranın olumlu olumsuz yönlerine geçebiliriz. 

Öncelikle daha öncede belirttiğim gibi, bu benim ikinci 34" monitörüm, önceki monitörüm olan LG 34UC97 modelini çeşitli sıkıntılardan dolayı iade etmiştim. Fakat bir sonraki monitörümün 34", IPS ve kavisli olması yönündeki tercihimi bu monitör sayesinde yaptım. Şimdi monitör hakkındaki görüşlerime başlıklar halinde yer vereceğim.

IPS Ekran:

Biraz araştırmış iseniz birçok panel türü olduğunu göreceksiniz. En meşhurları, TN, VA ve IPS. Eski bir LCD veya LED monitör sahibi iseniz büyük ihtimalle TN panele sahiptir. Bu panellerin en kötü özelliği dar görüş açısıdır. Yani ekrana biraz aşağıdan veya yukarıdan, sağdan soldan baktığınızda görüntü kendinden geçer, renkler değişir, bambaşka bir hal alır. Hatta karanlık sahnelerde hiç gözükmeyebilir. VA paneller TN panellere göre görüş açısını sorununu büyük ölçüde gidermiştir.

Gelelim IPS panellere. IPS ekranlar günümüzde daha çok akıllı telefon ve tabletlerde yer almaktadır. Bu cihazların ekranlarına çeşitli açılardan baktığınızda görüntüde herhangi bir bozulma yaşamazsınız. LG 34UC98 model monitör de IPS ekrana sahip. Her açıdan aynı renkleri ve görüntüyü herhangi bir bozulma olmadan izleyebiliyorsunuz.

1 Milyar Renk:

Monitör ekranının bir diğer özelliği ise 1.07 milyar renk (10bit) desteğine sahip. Adobe sRGB renk skalasının %99'unu verebiliyor. Çeşitli siteler tarafından yapılan testler de bu özelliği doğrular nitelikte.

FreeSync Desteği:

Oyunlarda ekran kartının ürettiği FPS değeri ile monitörün yenileme oranının eşleşmemesinden kaynaklanan görüntü yırtılmalarına AMD ve Nvidia'nın çeşitli çözümleri var biliyorsunuz. Nvidia tarafında G-Sync teknolojisi, AMD tarafında ise FreeSync var. G-Sync monitörler aşırı pahalı. FreeSync monitörlerin fiyatları daha uygun. LG 34UC98 55-75Hz arasında FreeSync desteği sunuyor. Her ne kadar dar bir FPS aralığı olsa da kimi kullanıcılar bu özelliği modifiye ederek 40-80Hz arasına çekebiliyor. Böylece oyunda aldığınız FPS 40'ın altına inmediği sürece görüntüler daha akıcı oluyor.

Şayet benim gibi Nvida ekran kartına sahipseniz FreeSync kullanamıyorsunuz elbette. Fakat yine de monitörün tazeleme hızını 75-81Hz'e ayarlama imkanına sahipsiniz. Ekran kartınız güçlü ise V-Sync'i de açarak, 75Hz'de oyun oynayabiliyorsunuz.

Giriş Çıkışlar:

Monitör üzerinde 1 adet DisplayPort, 2 adet HDMI 2.0, 2 Adet Thunderbolt 2 ve 2 adet USB 3.0 girişi yer alıyor. 1 adet de kulaklık girişi bulunuyor. Monitörün fiyatını artıran özelliklerden birisi de Thunderbolt girişine sahip olması. Apple Mac bilgisayarlar tarafınfna kullanılan bu port, daha fazla bant genişliği sunuyor ve papatya dizilimi desteğine sahip. Yani bir monitörü diğer monitöre bağlayabiliyorsunuz. Bilgsiayardan her ekran için ayrı kablo çekmenize gerek kalmıyor.

Bu girişler sayesinde ekrana ikinci bir cihaz takarak görüntü içinde görüntü (Picture In Picture - PIP) şeklinde iki cihazı aynı anda kullanabiliyorsunuz. Monitörün gelen görüntüleri ikiye bölme, ekranın bir köşesinde gösterme özelliği de bulunuyor.

USB 3.0 portlarından bir tanesi hızlı şarj özelliğine sahip, böylece telefon, tablet gibi cihazlarınızı bu port özerinden şarj da edebiliyorsunuz.

Burada kullanıcılar için küçük bir hatırlatma yapmak istiyorum. 75Hz, FreeSync, 10 bit renk gibi özellikleri HDMI üzerinden kullanamıyorsunuz, DisplayPort üzerinden bağlantı yapmanız gerekiyor.

Çözünürlük:

Monitör 21:9 görüntü oranına sahip ve 3440x1440 piksel çözünürlük sunuyor. Ekran büyüklüğü ve çözünülük birbirini dengeliyor. Yani maksimum çözününürlükte, FullHD bir ekranda yazı ve simgeleri nasıl görüyorsanız öyle gözüküyor. Ne demek istediğimi 4K ve 27" bir monitöre sahip kişiler daha iyi anlayacaktır. Bu ekranlarda çözünülüğü 4K olarak ayarladığınızda ekrandaki yazılar okunamaz duruma gelir. O yüzden 4K monitör alacaklar daha geniş ekranları tercih etmeliler.

Alt ve üstte siyah alanlar kalan sinema filmlerini bu ekranda tüm ekranı kaplayacak şekilde izleyebiliyorsunuz. Fakat aynı şeyi FullHD filmler ve Youtube videoları için söyleyemeyceğim. Bu tür videolarda ise sağ ve solda siyah alanlar kalıyor.

Oyunlara geldiğimizde ise, FullHD ekranlara göre bu çözünürlük ve en/boy oranı daha fazla görüş alanı sağlıyor. Örneğin, GTA V'te sağ ve sol tarafta daha fazla alanı görebiliyorsunuz. Burada önemli olan oyunun 21:9 desteğinin olması. Örneğin PES 2016'ta bu destek yok ve en fazla 2560x1440 çözünürlük sunuyor, yani 2K. Böyle olunca geniş ekranın nimetlerinden oyunda faydalanamıyorsunuz tabi. Umarım Konami yakında bu desteği oyuna katar. O zaman hemen hemen tüm saha ekranda gözükebilir.

Tasarım:

Monitörün arka tarafı ve ayak direği tamamen beyaz, oval şeklindeki ayak ise metalik gri renkten oluşuyor. Bir önceki model şampanya altın sarısı rengine sahipti ve daha premium bir havası vardı açıkçası, beyaz renk biraz basit gözüküyor.

Oval ayak harika gözüküyor diyebilirim. Ekranın yükselikliği rahat bir şekilde ayarlanabiliyor. Yukarı ve aşağı eğilme özelliği var, fakat sağa ve sola dönme olayı yok. Monitörün eksileri bölümüne bunu ekleyebiliriz.

Kurulum oldukça kolay. Ekran, ayak ve direk. Kutudan 3 parça halinde çıkıyor ve herhangi bir tornavida işi olmadan takabiliyorsunuz.

Moniör yanlardan, üstten bakıldığında oldukça ince gözüküyor, güç adaptörü ekranın dışında. Bu sayede ince aslında biraz da.

Kabloların takıldığı arka bölüm tamamen açık, 34UC97 modelinde o kısım bir kapakla kapatılıyor ve kablo girişleri gözükmüyordu. Ama bence gereksizdi, çünkü kapağı söküp takarken kırılacak gibi bir his uyandırıyordu, böylesi daha iyi olmuş diyebilirim.

Monitör kavisli olmasından dolayı masada 32" televizyonlardan daha az yer kaplıyor. Daha küçük gözüküyor. Ayrıca farklı ayak veya stand kullanmak, duvara montaj yapmak isteyenler için VESA standartlarını da destekliyor. 

Ses:

Monitörün alt kısmında iki adet 7W'lık hoparlör bulunuyor. Harikalar yaratmasa da bence gayet güzel ses veriyor. LG'nin MaxxAudio ses geliştirme özelliği sayesinde sesler daha berrak bir şekilde geliyor. Hoparlörleri sadece deneme amaçlı çalıştırdığım için fazla yorum yapamayacağım. Monitörün hoparlörlerini de çok kişinin kullanacağını düşünmüyorum.

Kullanıcı Arayüzü ve Menüler:

Monitörün altındaki dört yönlü bir joystick düğmesi sayesinde tüm ayarları kolaylıkla yapılabiliyor. Kimileri ayarlar için tek tuş kullanımını zor bulsa da benim hoşuma gittiğini söyleyebilirim.

Daha güzeli ise LG'nin OnScreen Control isimli yazılımı ile herşeyi Windows üzerinden fare ile yapabiliyorsunuz. 

Kutu İçeriği:

Kutu içerisinden ekran, stand, ayak, kablo tutucu, adaptör, adaptör kabloları, 1 adet HDMI kablosu, 1 adet DisplayPort kablosu çıkıyor.

 

Değerlendirmeler ve Eleştiriler:

Gelelim monitörde neleri beğenmediğime. Önce büyük sorunlardan başlayalım.

Yatay Bantlanma (Horizontal Banding): Bu sorun önceki modelde çok aşırı şekilde rahatsız ediyordu. Servise göstememe rağmen bunun bir sorun olmadığını söylemişlerdi. Hatta LG'nin kılavuzlarında dahi bunun bir sorun olmadığı yazıyordu maalesef. Nasıl bir sorun olduğunu tarif edeyim öncelikle. Dikey bantlanma sorununu televizyonlarda duymuşsunuzdur belki. Bu sorun ekrana ışık veren ledlerin aynı oranda ışık vermemesinden kaynaklanıyor. Dikey veya yatay bir şekilde belli bir alan baştan başa koyu veya açık tonda gözüküyor. LED'ler üstte veya altta ise dikeyde, kenarlarda ise yatayda bu sorunu görebilirsiniz. Bu sorunu tespit etmek için bir gri resim açın ve yatayda dikeyde gezdirin. O zaman hissediliyor. LG 34UC98 modelinde ekranın üst kısmında hafif bir bantlanma sorunu var. Çok rahatsız etmiyor ama böyle üst seviye bir monitörde kabul edilemez olduğunu düşünüyorum.

Görüntü Yapışması (Image Retention): Bu sorunu Reddit gibi paylaşım sitelerinde duymuştum. Yine bir çok görüntü panelinde yaşanabilecek sorunlardan bir tanesi. Bir görüntünün değişmeden bir süre ekranda kaldıktan sonra ekrandaki görüntüyü değiştirseniz dahi eski görüntünün izlerinin kalması şeklinde tanımlayabiliriz bu sorunu. Kalıcı bir sorun değil. Yani bir süre sonra eski görüntü kayboluyor. İlk kullanım zamanlarımda bu sorunu hiç görmedim. Ama bazen dikkatli baktığımda eski görüntü izleri gözüküyor. Daha çok bir anda koyu zeminli bir ekrana geçtiğinizde gözüküyor.

Bu sorun bazı ekranlarda kalıcı da olabiliyor. O da Burn In diye geçiyor. Örneğin TV'nide sürekli aynı kanalı izlediğinizde kanal logosunun bulunduğu alan sabit olarak renk değiştirmediği için bir süre sonra kalıcı olmaya başlıyor. Yani kanalı değiştirseniz dahi eski logonun izlerini kalıcı olarak görebiliyorsunuz. Bu sorun zaten başlı başına değişim/iade sebebidir, şimdilik karşılaşmadım, umarım karşılaşmam da.

Arka Işık Sızması (Backlight Bleeding): Öncelikle çok fazla dert etmesemde bu denli büyük ekranların hemen hepsinde arka ışık sızması sorunu var. Yabancı sitelerde Backlight Bleeding diye geçer, bu şekilde arama yapabilirsiniz. Önceki modelde bu sorun aşırı fazla ilen 34UC98'te epey minimum seviyeye indirilmiş. Sadece sağ ve sol alt kısımlarda tamamen siyah ekranlarda ve karanlık ortam gözüken az bir ışık sızması var. Fakat bunu hiç dert etmeyin, çünkü kullanımda hiç farkedilmiyor.

Ekrandaki Gölge Alanlar: Ekranın kavisli olmasından kaynaklanan belirli bölgelerde beyaz zeminde koyuluk hissediyorsunuz. Özellikle sağ ve solda beyaz zeminde gölgeli bir görüntü var.

Kasa Rengi: Yazı içerisinde de belirttiğim gibi monitör beyaz yerine yine şampanya altın sarısı olsa imiş daha güzel olurdu. Beyaz biraz basit gözüküyor.

Dönüş Ayarı: Yükseklik ayarı olmasına rağmen sağa sola dönüş ayarı yok. Monitör zaten ağır olduğu için kendini kaldırıp da sürekli döndüremiyorsunuz. Bu ayar olsa gayet güzel olurdu.

FreeSync Aralığı: Fabrika çıkışlı 55-75Hz arasında FreeSync desteği oldukça dar. Bu çözünülükte bir ekranın oyunlarda 55FPS'nin altına çok rahat düşeceği aşikar. En azından alt limitin 30Hz olmasını beklerdim.

Güç Adaptörü Bobin Sesi (Coil Whine): Güç adaptörü oldukça büyük ve ağır. Ekranın büyük olmasından dolayı büyük olması normal. Hiç dert edilecek bir sorun değil fakat yine de yazmak gerekiyor. Kulağınızı yaklaştırdığınızda ince bir ses duyuyorsunuz. Kulağınızı yaklaştırmadan sesi duymanız çok çok zor. Daha çok ekran kartlarından ve güç kaynaklarından gelen bu sesi çoğu masaüstü bilgisayar kullanıcı bilecektir. Bobin ağlaması diye de geçer.

Çerçeve: Görüntü alanının daha geniş olabilmesi için çerçeveler biraz daha dar olabilirdi. LG yeni modellerinde ekran kapalı iken çerçevesizmiş gibi bir izlenim veriyor. Çerçeve çok geniş değil ama daha dar olmasını kim istemez ki.

Eksik Kutu İçeriği: Kutu içerisinden Thunderbolt kablosu ve bilgisayar kasası ile monitör arasında USB bağlantısı yapacak kablo çıkmıyor.

 

Monitör hakkındaki eleştiri ve görüşlerim şimdilik bu kadar. Farklı bir sorun yaşarsam konuyu güncellerim. Şimdi gelelim hediyesine.

 

Fiyat:

21:9 Ultra Geniş ve 3440x1440 piksel çözünlük sunan 34" monitörler arasında çok fazla seçim şansınız yok. Ama her markanın bu yelpazede bir ürünü bulunuyor. Tahmin edersiniz ki fiyatları çok da cezbedici değil. LG 34UC98 Amazon'da 1040$'a satılıyor. Yani 3200TL civarında. Ülkemizdeki bugünkü dolar kuruna göre şu anki fiyatları ise çeşitli sitelerde şu şekilde:

Vatan Bilgisayar - 3688TL (Yanında LG LAS855M Kavisli Kablosuz Soundbar ve LG PV150G Projektör hediyeli)

WebdenAl - 3279TL

Hepsiburada - 3568TL

n11 - 3104TL'den başlayan fiyatlarla.

 

Monitör almak, hele ki böylesine pahalı bir monitörü almak gerçekten risklidir elbette. Satın alacağınız mağazanın güvenilir olması çok önemli. Bir önceki model olan LG 34UC97'yi Teknosa'dan, seri sonu ürünler arasından oldukça uygun bir fiyata almıştım. Karşılaştığım birkaç sorundan dolayı servis raporu ile iadesini gerçekleştirdim. Herhangi bir zorluk çıkarmadılar. Elektronik her zaman şans işidir. Bir başkası çok memnunken diğeri aynı ürünü yerden yere vurabilir.

 

Bu Fiyata Monitör Alınır mı?

Hemen herkesin aklına böyle bir soru gelebilir. Bilgisayar toplanacak paraya monitör alınır mı? Alınır. Fiyatı uygun demiyorum zaten. Ama artık birçok bilgisayar parçası için bu sorunun cevabı budur. Şu an GTX1080 ekran kartları 2800TL'den başlıyor, 1000 lira üzerine anakartlar satılıyor. Yani bilgisayar fiyatına bilgisayar parçası satışı artık yadırganacak bir durum değil.

Bilgisayarınız ne kadar iyi de olsa, en mükemmel bilgisayara da sahip olsanız, sonuç sizin ekranda gördüğünüzdür. Ekran kartınız en akıcı, canlı ve gerçekçi grafikleri oluştursa da en nihayetinde bunu size monitörünüz gösterecektir. Dünyanın en iyi bilgisayarını CRT tüplü ekran bir monitörle kullandığınızı düşünün. Çoğu kişi ekrana önem vermez. Ben önem veriyorum ve FullHD çözünürlük bir süre sonra yetmemeye başladı. Özellikle tasarım, yazılım vb. işlerle uğraşıyorsanız zaten bunun farkındasınızdır. Yoksa film izlemek için 34" monitör almak yerine 55" 4K televizyon alabilirsiniz.

 

Bu yazımda LG'nin yeni nesil 34UC98 34" Kavisli Ekran monitörünü incelemiş olduk. Ürünle ilgili merak ettiklerinizi yorum olarak yazabilir, görüş ve düşüncelerinizi belirtebilirsiniz.

Başka bir yazımda görüşmek üzere, şimdilik hoşçakalın.

 

 

32571 kez okundu.

4 Yorum Var

  1. Haluk Benker demiş ki

    Tavsiyenize uyup 11 Kasımı bekleyeceğim.
    Teşekkürler.

  2. Haluk Benker demiş ki

    Yararlı inceleme için teşekkürler.Ben de 1070 ekran kartı ile kullanmak üzere 21:9 monitor arıyorum.İki monitor üzerinde yoğunlaştım.

    1-Aradığım çokşey var ama bütçeyi zorluyor.
    http://www.gameekstra.com/SAMSUNG-34-LC34F791WQMXUF-ULTRA-WQHD-100Hz-4ms-Curved-Oyuncu-Monitoru,PR-7980.html

    2-1080P sorun değil zira genişlik beni kurtarıyor ek olarak 144hz ve makul fiyat
    https://urun.n11.com/monitor-ve-ekran/lg-34uc79g-b-34-144hz-freesync-ultrawide-ips-kavisli-led-monitor-P162553877

    Bana bir öneriniz olabilir mi?

    • Ahmet Soyarslan demiş ki

      LG 34UC79G-B'yi tavsiye ederim. 2560x1080 de kötü bir çözünürlük değil. Oyunlar için ideal. 3440x1440 oyunlara fazla gelebiliyor. Çözünürlüğü düşürüp oynadığınızda ise görüntü hoş olmuyor.

      Aradaki fiyat farkı ciddi boyutta. 1400TL küsür fark var. n11 kuponları ile LG'yi almanızı tavsiye ederim. Aceleniz yok ise 11 Kasımda 11.11 indirimleri ile güzel bir fiyata da alınabilir.

  3. KAYA demiş ki

    Aynı monitörü aldım, sorunlu çıktı değiştirdim aynı hata tekrar çıktı. Türkiye'ye gelen seri sorunlu mu diye düşünmeye başladım.!

  4. Aranur demiş ki

    Icinden cikan displayport kablosunun uzunlugu ne kadardi acaba?

    • Ahmet Soyarslan demiş ki

      Metre ile ölçmedim henüz, yerdeki kasaya rahat yetişiyor, 7-8 karış arasında bir uzunlukta.



Yorum Yazın