Okul Siteleri İçin Ziyaretçi Defteri

25 Kas 2010 Per 321 yorum

Hazırladığım bu çalışma ile sitenizde ziyaretçilerinizin düşüncelerine yer verebilirsiniz.

MEB sunucuları PHP, ASP gibi sunucu tabanlı web programlama dillerini ve dolayısıyla veritabanlarını desteklemediği için okul web sitenizde normalde ziyaretçi defteri oluşturmanız imkansız. Bu durumda ilk yapacağınız şey hazır bir ziyaretçi defteri sitesinden üyelik alıp, okul sitenize bu defterin bağlantısını eklemek olacaktır. Fakat okul sitesinin dışında çalışan bu ziyaretçi defteri hem siteyle tam uyumlu olmayacak hem de ziyaretçiye siteden ayrılıyormuş hissi verecektir.

Hazırlamış olduğum ziyaretçi defterinin özelliklerine bakacak olursak;

  • Şık bir görünüme sahip.
  • Mesajlar sağ ve solda konuşma balonu şekinde gösteriliyor.
  • Okul web sitesi şablonumla tam uyumlu.
  • Yüz ifadelerini (smiley) destekliyor.
  • Yeni mesajlar için e-posta hesabınıza bildirim yapılıyor. (Sunucuya bağlı olarak)
  • Önceden mesaj bırakanların tüm mesajları isme tıklanarak ekrana getirilebiliyor.
  • Arka arkaya mesaj göndermek için 1 dakika bekleme koşulu var.
  • Yönetici girişine sahip.
  • Mesaj içerikleri yönetici onayından geçtikten sonra yayınlanıyor.
  • Güvenlik için mesaj gönderen bilgisayar IP adresleri kaydediliyor.
  • Onay bekleyen mesaj sayısı gösteriliiyor.
  • Belirli mesaj sayısından sonra sayfalama yapılıyor.


Mesajlar konuşma balonu şeklinde görüntüleniyor.
 

Hazırladığım defterin en önemli özelliği sanki site içerisinde çalışıyormuş gibi görünmesi. Site ile aynı stilleri kullandığından ziyaretçinin bunu farketmesi olanaksız.


Siteyle tam bir bütünlük içerisinde.
 

Şimdi bu güzel ziyaretçi defterini sitenize nasıl ekleyeceğiniz kısmına geçelim.

Neler Gerekli?

  • PHP ve MYSQL desteğine sahip bir web alanı. (Biz bunu ücretsiz alacağız.)
     

Neden Kendi Alanımda Tüm Ziyaretçi Defterlerini Yayınlamıyorum?

Aklınıza bu şekilde bir soru gelmiş olabilir. Her ziyaretçi defteri için hesap oluşturmak yerine her okul sitesi sahibine bir kullanıcı adı ve şifre verilemez mi? Evet, kesinlikle doğru. Fakat ücretsiz sunucular veritabanına belirle sayıda kullanıcının aynı anda bağlanmasına izin veriyor. Şayet tüm ziyaretçi defterlerini kendi sunucumda yayınlarsam ve bu defteri kullanan okul sayısı artar ise bir süre sonra hiç kimse kendi defterine yoğunluktan dolayı ulaşamayacaktır. Bu yüzden en iyi çözüm site sahiplerinin kendilerine ücretsiz bir alan almaları oluyor.

 

Ücretsiz Alanı Nerden Alabilirim?

Reklamsız ve en iyi hizmet veren iki adet ücretsiz sunucu adresi vereceğim. Bunlardan ilki 000webhost. Bu hosting hizmeti kaliteli ve mail sunucusuna da sahip. Fakat burdan hesap açtıktan sonra onaylanması çok uzun zaman alıyor. Siz "Hesabımı açın aylar oldu" diye bir e-posta atmadığınız sürece açılmıyor açıkcası. Yine de buraya tıklayarak kendinize bir hesap oluşturabilirsiniz.


Sunucunuz desteklediği takdirde yeni gelen mesajlar size e-posta ile bildirilir.

 

İkinci ücretsiz hosting hizmeti 0fees.net. 000webhost'un partneri olan bu sitede hesap oluşturmak ve aktivasyon çok kolay. Buraya tıklayarak hemen hesap açabilirsiniz.

Her iki hosting hizmetinin PHP, MYSQL ve FTP desteği var ve hemen hemen 24 saat hizmet veriyorlar. Her ikisinde de kontrol paneli var fakat ben konuyu açıklamak için 0fees.net'ten tekrar hesap alıyorum. Anlatıma 0fees.net üzerinden devam edeceğim.
 

Ücretsiz Kayıt Olmak:

Buraya tıklayın ve aşağıdaki gibi formu eksiksiz doldurun. Ardından Register düğmesine tıklayın.

Sonraki adımda size doğrulama resmi gösteriecek. Resimdeki karakterleri kutuya girin ve ilgili düğmeye tıklayın. Bunun üzerine aktivasyon e-postası hesabınıza gönderilecek.
 

Aktivasyon:

E-posta kutunuza 0fees.net'ten e-postayı açın ve ilgili bağlantıya tıklayın. Size tekrar bir doğrulama resmi gösterilecek. Kelimeleri kutuya girin ve Register düğmesine tıklayarak devam edin. Açılan "Free Hosting Order Confirmation" sayfasını kapatmayın.


Tüm önemli bilgiler burada.

Hesap Bilgileri:

Bu kısımda MYSQL ve FTP ayarlarınız, siteye giriş için kullanıcı adınız ve şifreniz gösteriliyor. Size önerim "Download my account settings" bağlantısına tıklayarak bu bilgileri bilgisayarınıza PDF olarak kaydetmek. İsterseniz web sayfasını da farklı kaydet seçeneği ile kaydedebilirsiniz. Bilgileri kaydetmeden sayfayı kapatmış iseniz bilgilere e-posta hesabına giriş yaparak ulaşabilirsiniz.
 

Giriş Yapmak:

Buraya tıklayarak VistaPanel'i açıyoruz ve kullanıcı adı ve şifremizi girerek oturum açıyoruz.


Kontrol paneline burdan giriş yapıyoruz.

Veritabanını Oluşturalım:

Database Management başlığı altında MySQL Databases bağlantısına tıklayın. Create a NEW database başlığı altındaki kutuya okul sitemizin kisa adini yazalım. Türkçe karakter ve boşluk kullanmamaya dikkat edin. (Ben "dumlupinar" yazarak devam ediyorum.)

Create Database diyerek veritabanımızı oluşturuyoruz. Sayfa yenilendiğinde Current Databases başlığı altında fees0_1234567_dumlupinar şeklinde bir yazı göreceksiniz. Bu bizim veritabanı ismimiz. Dikkat, veritabanı ismimiz "dumlupinar" değil, sistem belirttiğimiz ismin önüne site ismini ve kullanıcı adımızı ekliyor.
 

Veritabanı Ayarlarının Düzenlenmesi:

İndireceğiniz arşiv dosyası içerisinde "ayarlar.php" isimli bir dosya var. Kullanımı kolaylaştırmak için hazırladığım bu dosyayı Not Defteri ile açıp düzenleyebilirsiniz. Öncelikle tüm MYSQL ayarlarını doğru bir şekilde girin. Diğer ayarlara kurulum bittikten sonra göz atacağız.
 

Dosyaların Sunucuya Yüklenmesi:

Bir FTP yazılımı kullanarak elimizdeki ayarlarla 0fees.net'in sunucusuna bağlanıp "htdocs" klasörünün içerisindeki tüm dosyaları silip indirme linkini verdiğim aşağıdaki dosyalarının tümünü içine yüklüyoruz. Sitemizin adresine giderek (okul sitemiz değil) http://--site adresimiz--.0fees.net/kur.php dosyasını çalıştırıyoruz. Site adresinizi de kaydettiğiniz bilgi dosyanızda ve e-posta kutumuzdan öğrenebilirsiniz.

Kur dosyası çalıştığında "Tablo basariyla olusturuldu" mesajını almanız gerekiyor. Hata oluşursa "ayarlar.php" dosyasında bağlantı ayarlarınızı kontrol edin. 

 

Tüm Ayarların Değiştirilmesi:

Bütün ayarlar "ayarlar.php" dosyasında yer alıyor. Ayarlar ve açıklamaları dosya içerisinde mevcut. Yönetici adınızı, şifrenizi ve site adresini mutlaka değiştirin. 

 

Test Edin:

Ziyaretçi defterini henüz okul sitenize eklemeden birkaç deneme mesajı yazın, yönetici oturumu açın, mesajları onaylayın, onayını kaldırın..Yapılabilecek tüm işlemleri sınayın.


Herşeyin yolunda olduğundan emin olun.

 

Ziyaretçi Defterini Okul Sitenize Çağırmak:

Boş bir sayfanın içerik bölümüne aşağıdaki satırı ekleyin. Bu satırdaki site adresi sizin 0fees.net adresiniz olmalı.

<iframe src="http://--siteniz--.0fees.net/defter.php" style="width:725px; height:2450px; " scrolling="no" frameborder="0" marginwidth="0" marginheight="0"></iframe>

Buradaki width (genişlik) ve height (yükseklik) değerlerini kendi sitenize göre değiştirin. Örneğin bir sayfada görüntülenecek mesaj sayınız fazla ise yükseklik değerini artırmalısınız. Aksi takdirde içerik sığmayacaktır.

Hazırlamış olduğum okul web sitesi şablonuna eklemek isterseniz de "hazirlikasamasinda.html" dosyasinin bir kopyasını alın, adını "defter.html" olarak değiştirin ve içerik bölümünü temizleyerek yukardaki kodu yapıştırın. 

 

Ziyaretçi Defteri Paket Dosyası:

Gerekli dosyaların bulunduğu arşiv dosyasını indirmek için tıklayın.

 

Tüm Bunları Neden Yaptık?

Yazıyı okurken bu kadar uğraşmaya gerek olmadığını, hazır ziyaretçi defterlerinden hesap almanın daha uygun olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat bizim amacımız sitemizi daha güzel ve alımlı bir hale getirmek. Ayrıca şu an ziyaretçi defteri için ücretsiz bir alan alırsanız ilerde yer vereceğim anket ve mezunlar sayfasını da kolaylıkla sitenize ekleyebileceksiniz.

Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Görüş, istek ve sorunlarınızı yorum olarak yazabilirsiniz.

 

Güncellemeler:

  • Mesaj silme seçeneği eklendi.

296752 kez okundu.

321 Yorum Var

  1. nihal demiş ki

    hocam ftp kullanıcı adı : a2779620
    FTP şifresi :

    • Ahmet Soyarslan demiş ki

      000webhost sitesinin size verdiği alan adı nedir hocam? Bir de kaydolurken kullandığınız e-postanızı yazabilir misiniz?

  2. nihal demiş ki

    FTP kullanıcı adı a2779620
    FTP şifresi ******
    bilgilerim bunlar hocam . ayrıca ayarlar dosyasına yazmam gereken site adresi tam olarak ne anlayamadım. daha önce fees.net den almıştım . ama meb tarafından engellendiği için 000webhosttan aldım tekrar

    • Ahmet Soyarslan demiş ki

      Site adresi olarak dosyaların bulunduğu sitenin tam adresini yazmalısınız, örneğin: http://dumlupinar.comeze.com/

  3. nihal demiş ki

    hocam bilgilerim bunlar; domaini 000webhost.comdan aldım.ama bitürlü ftp ile dosya aktarımı yapamıyorum. lütfen yardımcı olun

    Domain nihalidin.com

    Username a2779620
    Password ******

    • Ahmet Soyarslan demiş ki

      Hocam FTP kullanıcı adınızı ve şifrenizi gönderebilir misiniz?

  4. Fatih demiş ki

    Ahmet hocam kusura bakmayın geç cevap yazıyorum, sistemde şifreleme olarak sadece harf olarak çalışıyor anladığım kadarıyla başına yada sonuna rakam girildiğinde şifre o şekilde kaydedildiğinde sistem geçersiz olarak sayıyor ve giriş yapmaya izin vermiyor sadece harf olarak yazdığımda şifreyi kabul etti şimdilik sorun yok hocam olurda bi hatayla tekrar karşılaşırsam sizi rahatsız edebilirim yeniden. yardımlarınız vede emek harcayarak oluşturduğunuz bu sistem için size çok teşekkür ederim. iyi çalışmalar...

  5. Fatih demiş ki

    Ahmet hocam ellerinize sağlık gayet güzel bir iş çıkarmışsınız. Ancak bende şöyle bir problem var, herşey gayet güzel çalışıyor, mesaj yollayabiliyorum mail olarak geliyor hatta ama admin paneline giremiyorum. ayarlar.php de yönetici kullanıcı adını ve şifresini belirtmeme rağmen girmeye çalıştığımda error sayfasına yönlendiriyor ve kullanıcı adı ve şifre yanlış hatası alıyorum. bunun sebebi neden olabilir acaba?

    • Ahmet Soyarslan demiş ki

      Site adresinizi, giriş bilgilerinizi ve yönetici ad ve şifrenizi gönderebilir misiniz? Sorunu bulmaya çalışayım. Ama ilk etapta farklı bir tarayıcı ile girmeyi deneyin.

  6. Suat demiş ki

    Ahmet hocam emekleriniz için çok tşkler, Allah razı olsun sizlerden.
    Sorum şu;
    Ben zdefteri dosyalarını, linux tabanlı alanımda yayınlamak istedim. İlk adım, veritabanı ve veritabanı k.adı oluşturdum ve ilişkilendirdim,
    İkinci adım, ayarlar.php bilgileri girdikten sonra bir subdomain oluşturdum ve buraya yolladım dosyaları,
    Kurulumun başarıyla gerçekleşti. Ancak deftere kayıt girmeye çalıştığımda "You do not have permission to view this directory or page." hatası alıyorum.
    Kaldık böylece anlayacağınız :)

    • Ahmet Soyarslan demiş ki

      Ayarlar dosyanızda site isminin sonunda / işareti olduğundan emin olun. Sorun yoksa host bilgilernizi gönderin hata var mı yok mu kontrol edeyim.

  7. nihal idin demiş ki

    hocam yardımcı olurmusunuz. kur dosyasını çalşıtıramıyorum. direk reklam sayfasına yönlendiriyor. http://nihal_idin.0fees.net

    • Ahmet Soyarslan demiş ki

      Hesabınız aktif değil, zaten 0fees.net MEB tarafından engellendi. 000webhost daha kaliteli bir hizmet sunuyor.

  8. Mustafa demiş ki

    Merhaba Ahmet Hocam;
    paylaşımlarınız için teşekkürler, Allah razı olsun... Ben bu ziyaretçi defterini okulun sitesine ekledim. Okuldan Ziyaretçi sayfasını açmaya çalıştığımda sitenin MEB tarafından engellendiğine dair bir uyarı çıkıyor... Hostingi 0fees.net. den almıştım...

  9. Dereli demiş ki







    transparan yapmak için verdiğiniz kodları nereye yazıyoruz hocam

  10. Yusuf demiş ki

    hem ziyartçi defterinizi hemde mezunlar bölümünüzü sitemize ekledik..
    sorum şu;
    ziyaretçi defterini tıkladığımızda sayfa görüntülenemedi diyor, sonra yenileyip tekrar tıkladığımızda açıyor, yani ilk denemede değilde sonraki denemelerde açıyor..
    ilginç bi sorun, çözümü varmı acaba?
    paylaşımlarınız için teşekkür...

    • Ahmet Soyarslan demiş ki

      Bu hosting firmasından yada internet bağlantısından kaynaklanıyor olabilir. Böyle bir sorun yaşamadım henüz.



Yorum Yazın