Opera İçin Eklenti Yapımı: Hata Giderme
Hata Uçbirim Ekranı ile eklentinizdeki sorunun kaynağına inin.
Yazılım geliştirmenin en çok zaman kısmı olan hata giderme (debugging) aşamasıdır. Kodlarınız ne kadar düzgün gözükse de çalışma esnasında sorun çıkarması kaçınılmazdır. Biz de Opera 11 için geliştirdiğimiz eklentide herşeyin yolunda olduğunu kontrol etmek için Hata Uçbirim Ekranını kullanacağız.
Hata Uçbirim Ekranını Açmak:
Öncelikle geliştirdiğiniz eklentiyi .oex dosyasından yüklemeyin. İlk eklentimizi geliştirdiğimiz yazımda anlattığım şekilde config.xml dosyası ile yükleme yapmalısınız. Bu şekilde yüklediğinizde Opera menüsünde Eklentiler->Eklentileri Yönet penceresinde o eklenti için Geliştirici Modu açılmış olacak.
Geliştirici modunda hata giderme seçeneğine sahipsiniz.
Hata Uçbirim Ekranı:
Bu ekranda eklentide ve web sayfalarında meydana gelen hatalar ve bilgi mesajları görüntüleniyor. Size önerim eklentiyi daha iyi takip edilmek için web sayfasını açtıktan sonra hata bilgilerini temizlemek. Aksi takdirde eklentinize ait olan hataları bulmanız güç olacaktır.
Hatalar dışında eklentinin gönderdiğini mesajları da görmek mümkün.
Eklentinin Yüklenmesi Sırasındaki Hataları Bulmak:
İlk olarak Eklentileri Yönet penceresinden Hata Uçbirimi Ekranını açın. Daha sonra yüklenmesi sırasında sorun olduğunu düşündüğünüz eklentinin Yenile düğmesine tıklayın.
Kendi Hata Mesajlarınızı Oluşturmak:
Eklentinizin belirli bölümlerinde kod yazımından kaynaklanmayan hatalar olabilir. Bu hatalar Hata Uçbirimi Ekranında gözükmez. Örnek verecek olursak, eklentide koşullu bir ifadenin gerçekleşip gerçekleşmediğini öğrenmek isteyelim. Bu durumda koşullu ifadenin içersine aşağıdaki hata gönderme fonksiyonunu eklediğimizde, koşulun gerçekleşme durumunu takip edebiliriz.
if(ifade)
{
opera.postError("Koşul sağlandı.");
}
Örnek Kullanım:
if(girilenparola==parola)
{
opera.postError("Şifre doğru, giriş yapılacak.");
giris();
}
else
{
opera.postError("Şifre hatasi, tekrar deneyin.");
tekrar();
}
Yukardaki örnekte tekrar() fonksiyonunun parola girişi yapıldığı ekrana döndüğünü düşünelim. Eğer hata mesajı göndermeyi kullanmasaydık zaten parola girişi ekranında olduğumuz için hatalı parola girildiğinde bunu anlayamazdık.
Opera'nın opera.postError() fonksiyonunu Javascript kodlarını yazabildiğiniz her yerde kullanabilirsiz. Birkaç kullanım örneği verelim:
- Eklentinin düzgün yüklenip yüklenmediğini öğrenmek
- Ayarların doğru okunup okunmadığını kontrol etmek
- Belirli döngülerin çalışıp çalışmadığına bakmak
- ...
Umarım Opera eklenti geliştiricileri için faydalı bir yazı olmuştur. Başka bir Opera İçin Eklenti Yapımı yazımda görüşmek dileğiyle..