Opera İçin Eklenti Yapımı: Kod Yerleştirme

24 Ara 2010 Cum

Eklentiler aracılığı ile web siteleri üzerinde JavaScript kodları çalıştırmak mümkün.

Eklentiler kullanıcıların web tarayıcılarından en üst düzeyde verim almaları için sunuluyor. Örneğin web sitelerindeki reklamları engelleyen bir eklenti birçok kişinin işine yarayacaktır.

Bu yazımda basit bir reklam filtresi yapmayı anlatacağım. Facebook sayfamızda gözüken reklamları kaldıracağız.


En basit reklam filtresi.

Script Injection (Kod Yerleştirme) Nedir?

Web sayfalarına daha sonradan kod eklenmesi ve çalıştırılmasıdır. JavaScript kodları olabileceği gibi CSS stilleri de sonradan siteye uygulanabilir. 

 

Reklamları Nasıl Kaldıracağız?

Facebook'ta profilinizde yer alan sponsor reklamları "pagelet_netego_ads" kimliğe (ID) sahip bir DIV etiketi içerisinde gösteriliyor. Yazacağımız basit bir JavaScript koduyla bu elementin içerisini boşaltacağız.

 

Kod Sayfasının Oluşturulması:

Eklenti klasörümüzde "includes" isimli bir alt klasör açın. İçerisine Not Defteri ile "injected.js" isimli bir dosya oluşturun. Bu dosyanın içeriği aşağıdaki gibi olacak.

// ==UserScript==
// @include http://www.facebook.com/*
// @include https://www.facebook.com/*
// ==/UserScript==

window.addEventListener('load', function()
{
          if(document.getElementById("pagelet_netego_ads"))
             document.getElementById("pagelet_netego_ads").innerHTML="";
}, false);

Bu dosyanın // ile başlayan satırları kodun hangi sayfalarda çalıştırılacağını belirtiyor. * işareti joker karakter olarak kullanılabiliyor.

Kodu sayfa tam olarak yüklendiğinde çalıştıracağız. Çünkü sayfanın yüklenmesi henüz bitmediyse fonksiyon DIV elementine ulaşamayacak ve dolayısıyla işlem yapamayacaktır.

 

Hemen Deneyin!

İlk eklentimiz Merhaba Dünya üzerine yukarıda anlattıklarımı uygulayarak hemen bir Facebook Reklam Engelleyicisine sahip olabilirsiniz.

21893 kez okundu.

Yorum Yazın