Hackintosh Rehberi : OS X Mountain Lion Niresh Dağıtımını Yükleme

12 Eyl 2013 Per 6 yorum

Apple marka olmayan masaüstü/dizüstü bilgisayarınıza MacOS işletim sistemini kurabilirsiniz.

Siz de benim gibi bilgisayar ile aşırı içli dışlı iseniz ve yeni yazılımları/sistemleri denemekten hoşlananıyorsanız en az bir kez MAC işletim sistemini kurmaya çalışmışsınız demektir. Bu yazıda Apple marka olmayan bir bilgisayara MAC OS X Mountion Lion dağıtımının kurulumunu anlatacağım.

Niresh ile iAtkos Farkı
Öncelikle her ikisi de PC’de çalışmak üzere modifiye edilmiş sistemler. Benim bilgisayarım ile daha uyumlu olduğunu gördüğüm için ben Niresh dağıtımını seçtim. Eğer bir şekilde Mac OS yüklemeye karar vermişseniz bu iki dağıtım karşınıza çıkacaktır büyük ihtimalle. İşte temel farkları:



 

  • Niresh normal DVDler ile çalışıyor. iAtkos ise çift katman DVD ve Bluray disklerle çalışmakta.
  • Niresh ISO dosyası olarak da dağıtılıyor. iAtkos ise bir Apple imaj formatı olan DMG dosyası olarak dağıtılıyor. ISO dosyalarını USB veya DVDlere yazmak Windows altında sorunsuz fakat DMG dosyaları için TransMac gibi yazılımlara ihtiyaç duyuyorsunuz.
  • Niresh hem AMD hem de Intel’in Atom işlemcilerini kullanıyor. Normalde bu iki işlemci türünü Apple desteklemiyor. Fakat Niresh dağıtımı yamalarla bu desteği sağlıyor.


Neler Gerekiyor?

  • En az 8 GB kapasiteli bir USB bellek.
  • USB Klavye ve Fare (Dizüstü touchpad ve klavye çalışmayabiliyor.)
  • Yükle bir Windows ya da Mac işletim sistemi. (Bu bir MAC Sanal makinesi de olabilir. )
  • En az 20 GB bir sabit disk.
  • Niresh dağıtım ISO ya da DMG dosyası.
  • Bol heves ve yüksek sabır.

Kullandığım Sistem:
 Ben yarışmaya katılmak için yeni aldığım Lenovo U310 Ultrabook’umu feda ettim. Bilgisayarımın özellikleri şu şekilde.



 

  • İşlemci: Intel Core i5 1.7 Ghz (3.Nesil)
  • RAM: 4 GB DDR3 1600MHZ
  • Ekran Kartı: Intel Graphics 4000
  • Sabit Disk: 32 GB SSD + 500GB HDD
  • USB 3.0 ve UEFI desteği.


Sistemi yükleyeceğimiz bilgisayar hakkında bu temel bilgileri verdikten sonra uyarı ve önerilerde bulunmak istiyorum.

Uyarı ve Öneriler:

Öncelikle Mac OS kurmak istediğiniz sistemi farklı bir bilgisayarda ya da normal bilgisayarınızdaki bir ikince diske ya da son ihtimal olarak dizüstü/masaüstü bilgisayarınızın sabit diskini söküp başka bir disk takmak suretiyle kurulum yapın. Ben çok da sık kullanmadğım dizüstü bilgisayarıma kurulum yapmayı tercih ettim. Çünkü kaybedeceğim hiçbir veri yoktu.

Kurulum imajını yükleyeceğiniz USB bellek 2.0 olsun. Lenovo U310 USB 3.0 belleğimden bir tür boot etmedi. HP dm4 model dizüstüm boot ediyordu fakat Ultrabook’um etmedi. Tabi sizin sistemde sorun çıkarmayabilir de. Sadece hatırlatmak istedim.

Windows altında hazırlanan MacOS yükleme USB’lerinde de sorun çıkabiliyor. Sistem USB'den boot etmiyor. Bu yüzden ben bir VMWare MacOS hazır sanal makinesini indirip bu Sanal Makine üzerinde USB belleğimi hazırladım. Ve USB belleğe imajı yükledikten sonra ayrıca bir boot yönetici ekledim. Tabi bu uzunca bir iş.

BIOS Ayarları:

Niresh bir UEFI dağıtımı olmadığı için bu ayarın sisteminzde olup olmaması sorun değil. Bilgisayarımda her iki şekilde de sistem boot etti.
Açılış aygıtı olarak USB belleğinizi seçin ya da bilgisayarınızın özelliğine bağlı olarak bu işlemi açılış sırasında F12 tuşuna basarak da gerçekleştirebilirsiniz.
SATA Control Mode ayarını AHCI olarak değiştirmelisiniz.
Dizüstü bilgisayarlar BIOS üzerinde zaten pek seçenek sunmuyor bildiğiniz üzere. Bu ayarlar dışındaki ayarları kendiniz kapatıp açmak suretiyle deneyebilirsiniz.

Niresh Dağıtımını İndirin:

Birçok paylaşım sitesinde aşağıdaki dosya ismiyle arama yaparak indirme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.


"Niresh 12495 OSX 10 8 Mountain Lion USB Bootable for Windows"


Windows değil de MacOS işletim sistemine sahipseniz bu dosyayı Mac üzerinde de kullanabilirsiniz.
Bu dosya yaklaşık 4.5 GB büyüklüğe sahip. Ve paket içerisinde dosyayı USB belleğinize yazmak için de bir program mevcut.

Windows Ortamında DMG Dosyasını USB’ye Yüklemek:

Paket içerisinde USB Image Tool (UsbiT) klasörünü bulun. Burada ZIP içerisindeki dosyası çıkarı ve programı çalıştırın.


 

Programın sol üst kısmındaki açılır kutudan “Device Mode” seçeneğini seçin. USB belleğinizi seçin ve Restore tuşuna basın ve USB-Niresh12495-10.8.dmg dosyasını seçin (Dosyanın listelenmesi için gezgin penceresinde All Files seçeneğini seçmelisiniz.) İmaj dosyası belleğinize yüklenmeye başlayacak.

MacOS Ortamında DMG Dosyasını USB’ye Yüklemek:

Elinizin altında hali hazırda bir MacOS işletim sistemi yüklü bilgisayar ya da sanal makine varsa boot edilebilir USB diski bu ortamda da hazırlayabilirsiniz. Ultrabook’um boot konusunda çok sıkıntı çıkardığı için ben USB disk oluşturma işlemini internetten hazır kurulu indirdiğim bir MacOS X sanal makinesi üzerinde gerçekleştirdim.

İlk olarak indirdiğiniz ISO ya da DMG dosyasını çift tıklayarak sisteme bir sürücü olarak bağlayın. Spotlight arama bölümünden Disk İzlencesini çalıştırın.


 

USB belleğinizi seçin ve Geri Yükle sekmesine tıklayın. Kaynak olarak ISO ya da DMG dosyamızın bağlı olduğu sürücüyü Hedef olarak da USB belleğinizi seçin. Ve Geri Yükle düğmesine tıklayın.
Yükleme işlemi bittikten sonra Chameleon Boot Loader dosyasını aşağıdaki adresten indirin.

Chameleon: Bring Mac OS X Developers Together

İndirdiğiniz dosyayı açın. Aşağıdaki ekran gelecektir.



Sürdür düğmesine tıklayın.



Yükleme Yerini Değiştir diyerek USB belleğinizi seçin. Ve tekrar Sürdür düğmesine tıklayarak Chameleon Bootlader paketini USB belleğinize yükleyin. Artık bu USB üzerinden MacOS X kurulumu yapabilirsiniz.

Yükleme İşlemi:

Hazırladığımız USB belleği bir USB 2.0 portuna takın ve bilgisayarınızı USB üzerinden başlatın (Boot etmemesi halinde USB yükleme diskini MacOS Sanal Makinesi üzerinde hazırlamayı deneyin).
İlk olarak aşağıdaki Niresh ekranı gelecektir. Burada Niresh’s 10.8.2 Installer seçili iken doğrudan Enter tuşuna basarak yükleme işlemine geçebilirsiniz.



Karşınıza Apple logosu gelecektir.



Bir süre logo ekranda kaldıktan sonra dil seçim ekranına geçeceksiniz.



Burada “Ana dil olarak Türkçe’yi kullan” seçeneğini seçin ve ileri ok simgesine tıklayın.



Sürdür düğmesine basarak bu ekranı geçiyoruz.



Sözleşmeyi kabul ediyoruz doğal olarak.



MacOS X işletim sistemini yüklemek için öncelikle sabit diskimizi biçimlendirmemiz gerekiyor. Bu ekranda iken İzlenceler menüsünden Disk İzlencesi’ni açıyoruz.



Sol kısımdan sabit diskimizi seçiyoruz. Yanda açılan sekmelerden Bölüntüle sekmesine tıklıyoruz ve aşağıdaki ayarları yapıyoruz:

Bölüntü Yerleşimi: 1 Bölüntü
Ad: MACOSX
Biçim: Mac OS Genişletilmiş (Günlüklü)

Bu ayarların ardında alt kısımdaki Seçenekler düğmesine tıklıyoruz.



Açılan bu pencerede GUID Bölüntü Tablosunu seçip Tamam diyoruz.



Uygula düğmesine tıkladığımızda diskimiz MacOS uyumlu bir şekilde biçimlendiriliyor. Artık Disk İzlencesi’nden çıkıp kuruluma devam edebiliriz.


Artık sistemimiz hazır hale geldi. Sistem özelliklerinize göre “Özelleştir” düğmesini kullanarak kurulacak paketleri ve eklentileri seçebilirsiniz. Bölümleyip uyumlu hale getirdiğimiz diski seçip Yükle düğmesine tıklıyoruz.


Ve sistemimiz yüklenmeye başladı. Geriye yaslanıp bir 20-25 dakika kadar bekliyoruz.


Ve MacOS X işletim sistemimiz yüklendi. Bilgisayar yeniden başlarken USB belleğinizi çıkarmayı unutmayın.


İlk olarak ülke ayarı ile karşılaşıyoruz. Kurulum dilini Türkçe olarak seçtiğimiz için burada Türkiye seçili olarak geliyor. Sürdür düğmesine basarak bu ekranı geçebiliriz.


Kullandığımız klavye yerleşimini seçerek Sürdür düğmesine tıklıyoruz.


Elimizde bilgilerimizi eşleyebileceğimiz başka Mac bilgisayarımız olmadığı için Şimdi Değil seçeneği ile devam edebiliriz.


Apple kimliğiniz yoksa bu adımı da atlayabilirsiniz. Daha sonra işletim sistemi içerisinden bu kimliği oluşturabilirsiniz de.

Ve mutlu son.  Artık biz de bir Mac sahibi olduk!

Notlar:

Ekran görüntüleri ve yükleme adımları sanal makine üzerinden alınmıştır. Fakat Lenovo U310 Ultrabook’uma yüklediğimi belirtmek isterim.
Sistem herhangi bir noktada kullanıcı adı ve şifre isterse aşağıdaki bilgileri girin.
Kullanıcı Adı: root
Şifre: niresh


Son Birkaç Öneri:

Şayet tam bir MacOS deneyimi istiyorsanız paraya kıymanızı ve tamamiyle donanım-yazılım uyumu olan bir Mac bilgisayar satın almanızı öneririm. Her ne kadar Hackintosh sistemler ile masaüstü ve dizüstü bilgisayarımıza MacOS X kurabilsek de ufak tefek sorunlar mutlaka çıkacaktır. Bu sorunları çözmek gerçekten sabır isteyen bir iş. Bu önerimi dikkate almanızı öneririm.

MacOS X işletim sistemini sadece deneme amaçlı kuruyorsanız öncelikle VMWare gibi bir yazılımla sanal makine üzerine yüklemeniz daha yerinde olacaktır.

Başka bir yazıda görüşmek üzere..

27792 kez okundu.

6 Yorum Var

  1. Selcuk demiş ki

    Ahmet hocam stabil olarak macos kullanabileceğim notebok onerisi var mi.

  2. deniz demiş ki

    boot 0: error hatasi veriyor

  3. mehmet demiş ki

    selam kablosuz ağa bağlanmak için sürücüleri nereden bulabiliriz?

  4. Hasan K. demiş ki

    Ben bu işlemi casper 3317 ultrabook uma uyguladım... Bende boot bölümü açılmadığından -v gibi komutları giremedim ama OSX sorunsuz biçimde yüklendi... Ancak bölge seçiminden hemen önce Apple logosu takılı kaldı... Nereye müdahale etmeliyim...

  5. bayram demiş ki

    nasıl nerden indiriyoruz bunu ?

  6. Engin demiş ki

    Teşekkür ederim. Ellerinize sağlık..



Yorum Yazın