Windows Sanal Belleğini %1500 Hızlandırın!

06 Kas 2010 Cmt 90 yorum

Yeterince sistem belleğine sahipseniz sanal bellek dosyasını RAM üzerine taşıyabilirsiniz.

Sanal Bellek Nedir?

Sanal bellek, Windows'un RAM üzerinde o anda işletilmeyen verileri depoladığı bir sabit disk dosyasıdır. Sabit disk üzerinden çalıştığı için oldukça yavaş olan sanal belleğin kullanım amacı düşük sistem belleğine sahip bilgisayardan tam performanslı olmasa da büyük bellek ihtiyacı olan uygualamarını çalıştırmasını sağlamaktır. Bir örnek verecek durumu açıklayalım.

Sistemimizde 256 MB RAM bellek bulunduğunu düşünelim. Normal şartlarda 512 MB bellek ihtiyacı olan bir uygulamanın hata verip çalışmaması gerekir. Bu noktada sabit disk üzerinde oluşturulmuş sanal bellek devreye giriyor. Çalışacak uygulamanın hemen işletilecek bölümü RAM belleğe, kalan bölümü de sanal belleğe yazılıyor. Bu sırada RAM üzerinde o anda kullanılmayan, gereksinim duyulmayan veriler de sanal belleğe gönderiliyor. Böylelikle RAM üzerinde boş alan da elde ediliyor. Uygulamanın işletilen bölümü ile bekleyen bölümü RAM bellek ile sanal bellek arasında sürekli takas ediliyor. Örneğin bir oyunda yeni bir haritaya geçtiğinizde eski harita sanal belleğe gönderilirken yeni harita RAM'de konumlanacaktır.

Sanal Bellek Gerekli Mi?

Düşük belleğe sahip bir bilgisayarda büyük bellek ihtiyacı olan uygulamaları (Photoshop vs.) çalıştırmak istiyorsanız kesinlikle gerekli.

Sanal Bellek Dosyası Nerede Saklanıyor?

Genellikle Windows'u yüklediğiniz sürücünün kök dizininde pagefile.sys dosyasında saklanıyor. Bu dosya sistem tarafından kilitli olup açılamaz ve silinemez.

Önerilen Sanal Bellek Boyutu Nedir?

Alt sınır 2 MB olsa da önerilen en düşük boyut sahip olduğunuz RAM belleğin 1.5 katı, en yüksek boyut ise 3 katı olacak şekilde ayarlayabilirsiniz.

Sanal Belleği Nasıl Hızlandırabilirim?

Eğer birden fazla fiziksel diske sahipseniz sanal bellek dosyasını Windows'un kurulu olmadığı disk üzerinde oluşturun. Sanal bellek dosyası parçalanmaya uğradıysa Disk Birleştiricisi yazılımlarını kullanarak dosyayı birleştirin.

Sanal Belleği RAM'da Konumlandırmak:

Eğer sisteminizde 3 GB ve üzeri RAM varsa ve Windows boş bellek alanını kullanmak yerine hala sanal bellek dosyasını şişiriyorsa bu dosyayı RAM üzerine alabilirsiniz. Böylelikle sabit disk üzerinde sürekli yapılan okuma yazma işlemlerinden de kurtularak performans artışı sağlayabilirsiniz.


4 GB'lık RAM belleğimin %40'ı boş fakat Windows hala sanal belleği dolduruyor.

RAM Disk Oluşturmak:

RAM bellek üzerinde bir alanı Windows'a sanki bir sabit diskmiş gibi göstereceğiz. Böylece sanal bellek ayarlarında sanal bellek dosyasını burada oluşturmak mümkün olacak.

Buraya tıklayarak sisteminize uygun RamDisk Plus yazılımını indirin. Kurduktan sonra gerekiyorsa sistemi yeniden başlatın. Uygulamayı çalıştırdığınızda aşağıdaki pencere gelecek.


RamDisk Plus, RAM bellek üzerinde sanal diskler oluşturabiliyor.

Menüde Action->Add seçeneğine tıklayın ve aşağıdaki adımları izleyin.


Next'e tıklayarak devam ediyoruz.


Şimdilik küçük boyutlu bir disk oluşturacağız.


RamDisk başlatıldığında içeriğinin silinmesinde bir sakınca yok.


RamDisk'imiz için bir sürücü harfi seçiyoruz.


NTFS dosya sistemi daha iyi bir seçim olacaktır.


RamDisk içeriği bilgisayar kapandığında silinsin istiyoruz.


Herşey gözden geçirdikten sonra Finish'e tıklayabiliriz.


Oluşturulma başarı.


RamDisk'imiz hazır.

Hız Farkı:

Sabit disk ile RamDisk'in okuma hızlarını Everest Ultimate programında karşılaştırdım. Seagate diskim ortalama 166 MB/sn okuma hızına ulaşırken, RamDisk'te bu değer 2500 MB/sn oldu. Sonuçlar aşağıdaki grafikte görülüyor.


Yeşil çizgi sabit disk, kırmızı çizgi ise RamDisk.

Sanal Belleğin RamDisk Üzerinde Oluşturulması:

Bilgisayarım Özellikleri'nde Gelişmiş Sistem Seçeneklerinin Gelişmiş sekmesi altında Performans grubundaki Ayarlar'a tıklayın. Açılan pencerede Gelişmiş sekmesi altında Sanal Bellek grubunda Değiştir'e tıklayın. Burada sanal bellek ayarlarını yapabilirsiniz.


Sanal bellek ayarları

Windows'un kurulu bulunduğu diske de belirli bir sanal bellek ayırın. Ayarlamaz iseniz RamDisk'in başlatılamaması halinde sistem sanal bellekten mahrum kalacaktır. 

Yolunda gitmeyen birşeyler olursa ya da RamDiski silmek isterseniz yazılımda oluşturduğunuz diske sağ tıklayın ve Remove seçeneğine tıklayın.


İsterseniz RamDisk'i hemen silebilirsiniz.

RamDisk'i Başka Nerelerde Kullanabilirim?

Internet tarayıcılarının geçici dosyalarının saklandığı klasör olarak RamDisk'i gösterirseniz hem daha hızlı gezinme seçeneğine sahip olursunuz hem de RamDisk'teki veriler bilgisayar kapandığında silineceği için geride iz bırakmamış olursunuz.

Öneriler:

  • Çok büyük boyutlu RAM diskler oluşturarak bilgisayarınızın kullanabileceği RAM belleği azaltmayın.
  • RamDisk'teki bilgiler elektrik kesilmesi veya bilgisayarın kapatılması halinde silineceği için burada kalıcı bilgilerinizi saklamaya çalışmayın.

Not:

Bu yazıdakilerin tamamı kendim tarafından denenmiş olup bir sorunla karşılaşılmamıştır. Sisteminizde yapacağınız değişikliklerden oluşabilecek sorunlardan dolayı sorumluluk kabul etmiyorum.

Başka bir yazıda görüşmek üzere...

122203 kez okundu.

90 Yorum Var

  1. Mutlu demiş ki

    Bu kadar saçma bir şey görmedim. Sanal belleği kapat, daha mantıklı. Neden bu kadar uğraştınız ki bunun için. Sağ elle sol kulağı tutmak gibi bir şey.

  2. Mehmet demiş ki

    Win7 32 bit Prof bilgisayarda 1 adet 4GB ram var. 3GB imitinden dolayı üstünü göremiyor. 1 adet 4GB ram daha takıp bunu 4GB RamDisk olarak gösterip Sanal bellek olarak kullanabilirmiyim. 32 bit işlemcilede adreslemeden dolayı 3GB engeli var diye aklimda kaldı. Bu işlemi daha önce denemedim.Bu şekilde 3gb Ram engelini aşabilirmiyim. 3 4=7GB performansına yaklaşırmı? RamDiskPlus Kurulumunda ya da 32 bit uygulamalarda sorun çıkarırmı?

    • Ahmet Soyarslan demiş ki

      İşletim sisteminin adresleyemediği belleği yazılımlar da kullanamaz. 64 bit sistem kurmak zorundasınız.

  3. Banu Kalender demiş ki

    Sisteme bir zararı olur mu ?

  4. Kamil Vatansever demiş ki

    Abi sana bağış yapmak istiyorum bu tür yöntemleri bize kazandırdığın için

  5. Halil demiş ki

    Ahmet Bey 6 gb ramim vardı. Dediklerini tek tek yaptım ve bire bir aynı adımları uyguladım .Sonra bilgisayarımda açılıp kapanmada yavaşlama fark ettim buda beni rahatsız etti ve işlemleri geri almaya çalıştım . Geri alınmadı.Sistem recovery ile sistemi yeniden başlatırsam düzelceğini düşündüm aynınıda yaptım açılıp kapanma hızlandı fakat anlayamadığım şekilde kullanabilir ram miktarı 6 gb yerine 5.9 gb görünüyor . Bunu nasıl düzeltebilirim ?

  6. Hata demiş ki

    Sanal bellek zaten bellekte fazladan boş yer bulundurabilmek için yapılmış birşey ve belleğin yetersiz kaldığı durumlarda diski dahil etmek için. İşte performans sorunu en çok bu noktada oluyor. Yada windowsun pasif programları diske attıktan sonra o programların aktif olarak kullanılması da harddisk yavaş olduğunda soruna neden oluyor.

    Bir bilişim hizmeti vermeye çalışan biri olarak, ramden çalıp rame vermeniz komik olmuş.

    Bunun yerine sanal belleğin tamamını kapatmanız gerek. Sanıyorum konuyu 2010 da açtığınız zamandan beri bu kadarını zaten biliyorsunuzdur.
    Bunun için buradaki içeriği sanal belleği kapatmak için düzenleyin, veri kaybı kaygısı yaşıyanlar için çok küçük yer bırakılabilir.

  7. camoka demiş ki

    ooo lamer :))

  8. ismail demiş ki

    merhaba benim sorum bununla alakalımı bilmiyorum ama 4 gb ram intel pentium dual core e6500 işlemci 1 gb ekran kartı 128 bit sistemli masaüstü pc var sıkıntım oyun oynarken birden fazla oyun sayfası actıgımda ekranda hangi sekme varsa o sekmeyi yüklüyor altta kalan sekme aynı oldugu yerde duruyor ekrana alınca yüklemeye baslıyor sürücülerimde güncel sebebi sanal ağ olabilirmi

  9. Hoppala demiş ki

    Öncelikle böyle güzel bir konu için teşekkürler. Benim 3.12 GB ram mevcut. Sistem XP SP 3 32 bit. Bu durumda sanal bellek ayarlamak istersem mantıklı olur mu? Yoksa kapatmalı mıyım? Ramdisk'e bu durumda ihtiyacım var mı? Bu konularda dönüş yaparsanız duruma göre yol izleyeceğim. Saygılar, tekrar teşekkürler.

    • Ahmet Soyarslan demiş ki

      Windows XP için fazlasıyla yeterli RAM belleğe sahipsiniz. Sanal bellek miktarını küçültebilirsiniz. Tabi Photoshop gibi ağır yazılımlar kullanmıyorsanız.

  10. kaan demiş ki

    16 gb ram im var

    yaptıgım sanal bellek ayarları şöyle

    ( 240gb ssd ) = 24522 - 24522 (önerilen)

    ( 500gb harddisk ) = 50000 - 50000 (bulunsun dedim 500 gb öle boşa duruo)

    ( 6gb ramdisk ) = 5000 - 5000

    (1.soru) böle iyi mi iyi deilse sizce nasıl olması belleklerim nerdeyse tamamen boş bellek sorunum yok ram zaten 16 gb çeyregi bile zor doluyor 32 gb ye bile yükseltirim anında performans alıcagımı bilsem.

    (2.soru) rami 32gb ye yükseltsem 16 gb sini ramdiske ayırsam

    15000-15000 sanal bellek ayarı yapsam nasıl olur.

    • Ahmet Soyarslan demiş ki

      Sorularınıza elimden geldiğince yanıt vermeye çalışayım.
      Öncelikle 4GB RAM'den sonra RAM takviyesi yapmak çok ağır yazılımlar kullanmıyorsanız hissedilecek hiçbir etki yapmayacaktır. Çünkü işletim sistemi ve uygulamalar için bu kadar bellek zaten fazlasıyla yetecektir.

      Sisteminizde 16GB RAM bellek var ise sanal belleği 16MB gibi küçük bir rakam yaparak kapatabilirsiniz. Böylelikle gereksiz yere diskinize veri okuma/yazma işlemi yapılmayacaktır. Özellikle SSD üzerinde sanal bellek oluşturmamaya dikkat edin. Bu diskinizi ömrünü kısaltabilir.

      Oyunlarda hızı etkileyen ilk bileşen ekran kartıdır. Sistem belleğinizi (RAM) ne kadar artırsanız da ekran kartınız güncel oyunlar için yeterli gelmiyorsa herhangi bir hızlanma ya da FPS artışı hissetmezsiniz. Bellek artışı sadece oyunların yüklenme hızında etkisini gösterecektir. Özellikle büyük haritalı oyunlarda veya bir bölümden diğer bölüme geçiş sırasındaki yükleniyor ekranlarında bekleme süreniz kısalacaktır. Tabi bu aynı zamanda sabit diskinizin hızına da bakıyor.

      RAMDisk olayına gelecek olursa. RAMDisk üzerinde konumlandırdığınız dosyalar bilgisayar kapandığında veya yeniden başlatıldığında silinecektir. Çünkü RAM geçici bellek anlamına gelir. Oluşturacağınız RAM diski geçici dosyalar için kullanabilirsiniz. Örneğin tarayıcıların önbelleği gibi.

      Size tavsiyem sanal bellek boyunu minimum seviyeye indirin. RAM yükseltmesi yapmanıza hiç gerek yok. Oyunlarda daha iyi performans için ekran kartını değiştirmeyi düşünebilirsiniz.

      Umarım faydalı olabilmişimdir.



Yorum Yazın